ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Πλησιάζει η ώρα και της Ελλάδας για την ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου, με τις μεγάλες εταιρείες Total, ExxonMobil και Repsol να ξεκινούν προσεχώς τις ερευνητικές διαδικασίες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Για να ανάψει το «πράσινο φως» απομένει η κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο με τις Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης και με τις Repsol - ΕΛΠΕ για το θαλάσσιο οικόπεδο Ιόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αυτές τις τρεις συμβάσεις αλλά και εκείνη για το Οικόπεδο 10 - Κυπαρισσιακός Κόλπος (ΕΛΠΕ) είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Η ψήφισή του θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των οκταετών ερευνητικών προγραμμάτων των προαναφερόμενων εταιρειών. Στις τρεις φάσεις της έρευνας, συνολικής διάρκειας οκτώ χρόνων, οι κοινοπραξίες μέσα από νέες σεισμικές έρευνες θα επιδιώξουν να εντοπίσουν την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν αυτές είναι θετικές, τότε γύρω στο 2026 με 2027 θα προχωρήσουν στις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) από την επεξεργασία στοιχείων που έχει κάνει σε συνδυασμό με τις διάφορες επιστημονικές μελέτες έχει μιλήσει για γεωλογικές ομοιότητες των περιοχών της Κρήτης και του Ιονίου με εκείνες του Ζορ της Αιγύπτου και της Κύπρου, όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης των συγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παραχωρήσεις.

Ήδη η ΕΔΕΥ προετοιμάζεται σε αυτή την κατεύθυνση βολιδοσκοπώντας, λένε οι πληροφορίες, άλλες πετρελαϊκές εταιρείες του χώρου.

Επίσης η παρουσία των ισχυρών ονομάτων της ExxonMobil και της Total νότια της Ελλάδας σηματοδοτεί και τις ισχυρές γεωστρατηγικές συμμαχίες που χτίζει η χώρα, με όχημα την ενέργεια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία ανάπτυξης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα) καθώς και στο East Med Gas Forum της Αιγύπτου είναι η αρχή για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.