ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι εισφορές και το σχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες

Ασφαλιστικό: Οι εισφορές και το σχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στέλιος Βλάχος

Εισφορές 20% επί του πραγματικού εισοδήματος θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με κόφτη κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία και την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση, που ισχύει για τους αγρότες, για τους νέους επιστήμονες. 

Μικρότερες εισφορές για τους "χαμηλόμισθους" και αυξημένες για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για λόγους ισότητας όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ίδιες με των μισθωτών , σε ποσοστό 20%, καθώς εντάσσονται πλέον σε έναν ενιαίο φορέα.

"Οι πλουσιότεροι επιβαρύνονται περισσότερο, οι πιο αδύναμοι λιγότερο" υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Παρά το γεγονός, ότι μιλά για εισφορές επί του πραγματικού εισοδήματος, δεν διευκρινίζει εάν θα υπολογίζονται προ ή μετά την αφαίρεση της φορολογίας ή την παρακράτηση φόρου.

Σε κάθε περίπτωση προαναγγέλει εξαιρέσεις από τον κανόνα με επέκταση της εφαρμογής στους νέους επιστήμονες της ειδικής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους χαμηλούς συντελεστές. Αν δεν υπάρξει αυτή η εξαίρεση, όπως εξηγεί ο κ. Κατρούγκαλος, νέοι επιστήμονες σε ορισμένους κλάδους, όπως οι δικηγόροι, θα είχαν επιβάρυνση καθώς υπάρχει ήδη ειδική μεταχείριση για όσους είναι λιγότερο από πέντε έτη στο επάγγελμα.

eisforesINFOGRAPHICS

Επίσης, όπως τονίζει, ο κ. Κατρουγκάλος υπαρχουν σκέψεςι να εφαρμοστεί "κόφτης" στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενος ανά εισοδηματική κατηγορία , ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες.

eleutheroiEpagelmaties

Σε άρθρο του στην Αυγή, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει πως " όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της εμταρρύθμισης και αυτό αφορά και τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών".

Εξάλλου, 8 στους 10 δικηγόρους(80,52%) και μηχανικούς(79,39%) , 5 στους 10 γιατρούς (52,86%) και σχεδόν 7 στους 10 οικονομολόγους (67,12%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

eleutheroiEpagelmaties2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ