ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνικές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου εισηγείται o ΟΟΣΑ

Τεχνικές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου εισηγείται o ΟΟΣΑ
EPA

Έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παραδοθεί στη νέα κυβέρνηση, καταγράφει προβλήματα στη διαχείριση και στη διάθεση των πόρων και των κονδυλίων του κράτους, ενώ εισηγείται τεχνικές λύσεις που αναπόφευκτα οδηγούν ακόμα και σε αλλαγές της δομής του κυβερνητικού σχήματος και των υπουργείων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων ενοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενσωμάτωση των εθνικών πόρων στον τακτικό προϋπολογισμό (ανά υπουργείο), τη συγχώνευση του υπουργείου Οικονομίας με το Οικονομικών, αυτόνομο υπουργείο Ανάπτυξης και επικαιροποιημένη αξιολόγηση του συνόλου των δαπανών του Δημοσίου (spending review), ώστε να επαναξιολογηθεί η σκοπιμότητά τους και να φανεί πού πηγαίνουν οι φόροι και τα έσοδα του κράτους.

Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ επισημαίνουν πως ο τακτικός προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εξακολουθούν να μην συνδέονται από την κατάρτιση μέχρι την εκτέλεσή τους. Αυτό έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία κατανομής των πόρων και προκλήσεις όσον αφορά στην παρακολούθηση των δαπανών κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Σημειώνουν επίσης ότι χωρίς την ενοποίηση των δύο προϋπολογισμών η εφαρμογή ενός «προϋπολογισμού απόδοσης» θα είναι δύσκολη, καθώς τα προγράμματα ενδέχεται να πρέπει να αξιολογηθούν μόνο με βάση τη χρηματοδότησή τους και χωρίς την πλήρη επισκόπηση των αποτελεσμάτων τους.

Το δεύτερο σημείο που υποδεικνύουν τα στελέχη του ΟΟΣΑ είναι ότι οι Αρχές θα πρέπει να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία να ενοποιήσουν πλήρως τις τρέχουσες και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τους και να παρέχουν «ισοδύναμο επίπεδο λεπτομερούς αναφοράς δραστηριοτήτων στο ΠΔΕ όπως και στον τακτικό προϋπολογισμό». Επίσης απαιτούν να συντάσσονται μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση των πιστώσεων πληρωμών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθηση των δαπανών σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.