ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερη προθυμία στις ρυθμίσεις δανείων ζητά η κυβέρνηση

Περισσότερη προθυμία στις ρυθμίσεις δανείων ζητά η κυβέρνηση

Παραινέσεις και προειδοποιήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία των τραπεζών με τους δανειολήπτες στο «κόκκινο» κάνει η κυβέρνηση, μετά το πανικό του Δεκεμβρίου στα Ειρηνοδικεία για τις τελευταίες αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη πριν την αναμόρφωσή του και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι τραπεζίτες έχουν γίνει αποδέκτες της δυσφορίας του οικονομικού επιτελείου για τους χειρισμούς αυτούς και ενόψει της εισόδου «τρίτων» παικτών στην διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, συστήνεται η επίσπευση των διαδικασιών για ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στους δανειολήπτες μία μηνιαία δόση, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ή για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη (ν. 3689/2010).

Οι καταγγελίες των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια συσσωρεύονται καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών για τις ρυθμίσεις που ζητούνται, αλλά και για την υπαγωγή τους στις όποιες ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Το «αγκάθι» είναι τα τρία από τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στον νόμο 3869/2010, οι αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών, τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων και τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, τα οποία εκδίδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα κατόπιν αίτησης των καταναλωτών.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις στα «κόκκινα δάνεια» με την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει σημειώνοντας στο CNN Greece ότι «δεν υπάρχει μόνο ο συνεργάσιμος δανειολήπτης, αλλά και η συνεργάσιμη τράπεζα». Και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συνεκτιμηθούν όλες οι συμπεριφορές και η ταχύτητα της προώθησης των εργασιών.

Από την άλλη πλευρά, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν ότι ο όγκος των εργασιών όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια δεν τους επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των δανειοληπτών τους. Επιπλέον, τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι φέρουν ευθύνη για την φερεγγυότητα των πιστοποιητικών που τους χορηγούνται από τους δανειολήπτες και γι αυτό οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχεδόν το 80% των ρυθμισμένων δανείων σε πολύ μικρό διάστημα ξαναγίνεται «κόκκινο» ενώ δημιουργούνται και νέες επισφάλειες. Πάντως, οι αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την επαναφορά των πλειστηριασμών για ακίνητα πλην πρώτης κατοικίας. Η τάση ρυθμίσεων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη παρτίδα αποστολής ειδοποιητηρίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο εφαρμογής του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ