Αρνητική η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η έκθεση της Κομισιόν, επί της οποίας έγινε χθες μια πρώτη συζήτηση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group πέρα από τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής καταγράφει μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο, με σαφή υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί, απραξία στις δεσμεύσεις σταδιακής υποκατάστασης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων από τις εμπορικές, κωλυσιεργίες στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και δραματικές επιδόσεις επί των δεσμεύσεων μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Αναφορικά δε με τον κύκλο παροχών της τελευταίας στιγμής πριν από τις κάλπες, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών υποδεικνύουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σε ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης καταγράφονται αστοχίες και κίνδυνοι στο φορολογικό πεδίο με αιχμή τη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις και αναμένεται με ενδιαφέρον κατά πόσο τελικά θα αποτυπωθεί στην έκθεση η εκτίμηση περί πιθανής «μαύρης τρύπας» έως και 0,5% του ΑΕΠ εξαιτίας της ρύθμισης.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, η αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μπορεί να κλέβει την παράσταση, αλλά δεν είναι το μοναδικό σημείο όπου η κυβέρνηση για άλλα δεσμεύτηκε και άλλα έκανε τελικά.
Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μείνει σε απόλυτη εκκρεμότητα καθώς η διαδικασία όχι απλά δεν ξεκίνησε, αλλά ούτε καν εφαρμόστηκε ο νόμος για τη διάσπαση του Ομίλου, ενώ η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού παραμένει στα χαρτιά λόγω σοβαρών εκκρεμοτήτων του υπουργείου Μεταφορών.
Αναφορικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν καθυστερήσει στην έκδοση διοικητικών πράξεων που θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών ανάπλασης. Η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου έχει περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κλείσει τις ανοιχτές πληγές.
Οι θεσμοί δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τα περαιτέρω, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις επιδόσεις του προϋπολογισμού και παράλληλα θα τίθενται οι βάσεις για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ανάλογα με τις εξελίξεις, τότε θα φανεί εάν και πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αλλά και εάν και πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη «δόση» των κερδών από ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών κρατών-μελών της ευρωζώνης.