ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κατανάλωση θα κάλυπτε την απώλεια εσόδων από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στο καφέ

Η κατανάλωση θα κάλυπτε την απώλεια εσόδων από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στο καφέ
EUROKINISSI

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Nielsen η κατανάλωση καφέ στη χώρα μας αγγίζει τις 510 κούπες καφέ ανά άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση 5 δισ. κούπες.

Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ, με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού. Ειδικά η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ (τιμές καταναλωτή)

Ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος με 30% ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα (σύνολο κατανάλωσης εντός και εκτός σπιτιού).

Η κυβέρνηση με την τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή για τη μείωση του ΦΠΑ εξαίρεσε τον καφέ από το χαμηλό συντελεστή του 13% και τον διατήρησε στο 24%.

Εάν υποθέσουμε πως η συνολική κατανάλωση καφέ ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, ο ΦΠΑ (24%) που εισπράττει το κράτος ετησίως ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ. Εάν ο συντελεστής μειωθεί στο 13% τότε ο ΦΠΑ που θα εισπράττει θα μειωθεί στα 442 εκατ. ευρώ, ήτοι 374 εκατ. ευρώ λιγότερος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, αλλά και όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής καφέ υποστηρίζουν πως αυτά τα 374 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αναπληρωθούν μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.

Όπως αναφέρουν, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ βύθισε την κατανάλωση κατά 15% από το 2016 έως σήμερα. Εφόσον μειωθεί η φορολογία και συνακόλουθα η τιμή του καφέ, αυτή η κατανάλωση θα κερδηθεί εκ νέου και θα αναπληρώσει τα όποια χαμένα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 11%.

Κατά τους ίδιους δεν έχει λογική να μειώνεται ο ΦΠΑ 11% στις μολόχες, στις λουίζες και στην αρτεμισία και να παραμένει στα ύψη για τον καφέ.