ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα νομοσχέδια, εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσουν οι τρύπες των προαπαιτούμενων

Νέα νομοσχέδια, εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσουν οι τρύπες των προαπαιτούμενων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ορόσημο το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης 29 Οκτωβρίου η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου να διευθετήσει προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα μειώσουν τις πιέσεις που ασκούν οι πιστωτές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει ζητήσει να είναι έτοιμο εντός της εβδομάδος το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις αλλαγές στον οργανικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αύριο Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της ΕΕ προκειμένου να ξεκαθαριστούν θέματα που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα μετατρέψιμα ομολόγα που θα εκδώσει το ΤΧΣ στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν καλύψουν πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Οι πιστωτές έχουν εκδηλώσει δυσφορία για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, ωστόσο είναι συνυπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή καθώς ΕΕ και ΕΚΤ έχουν θέσει πλήθος διαδικαστικών θεμάτων που εκ των πραγμάτων καθυστέρησαν τη διαδικασία. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι έως την προσεχή Πέμπτη το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αύριο αναμένεται να δημοσιευτεί και στο ΦΕΚ άλλη μια παρέμβαση που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη των 49 προαπαιτούμενων. Πρόκειται για την υπουργική απόφαση για την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και η οποία καθορίζει τον τρόπο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2022 για χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67.

Με την απόφαση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται από 6 μήνες έως και 17 χρόνια τόσο για αυτούς που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα.

Προς διευθέτηση βαίνουν και εκκρεμότητες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ), οι θεσμοί άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Οκτωβρίου το νέο σχέδιο που κατήρτισε, προκειμένου να εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Το σχέδιο προβλέπει κάλυψη μεταβλητού κόστους για μονάδες που εντάσσονται στο σύστημα εκτός της προγραμματισμένης κατανομής και τη λειτουργία της Ημερήσιας Αγοράς και έπειτα από απόφαση του Διαχειριστή Συστήματος (ΑΔΜΗΕ).

Λύσεις αναζητούνται για τον προσωρινό μηχανισμό για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), μέσω του οποίου η κυβέρνηση ήθελε να αποζημιώσει αναδρομικά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για το 2015. Το θέμα αφορά στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η συνολική αποζημίωση των οποίων, ύψους περί τα 60 εκατ. ευρώ, κρίνεται κομβική για τη βιωσιμότητά τους. Ωστόσο, οι πιστωτές χαρακτηρίζουν κρατική ενίσχυση την αναδρομική καταβολή αποζημιώσεων και ζητούν άλλη διευθέτηση, η οποία εκτιμάται πως θα κλειδώσει εντός της εβδομάδας.

Υπουργικές αποφάσεις, αλλά και νομοθετικές διατάξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και για την εφαρμογή της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Οι σχετικές διατάξεις θα ρυθμίζουν μια σειρά ζητημάτων όπως:

•Η εξάλειψη των μη ανταποδοτικών τελών και ευθυγράμμιση των ανταποδοτικών τελών με τις υπηρεσίες που παρέχονται. Σε αυτές τις χρεώσεις οι πιστωτές πιέζουν να περιληφθεί και το αγγελιόσημο.

•Το άνοιγμα των επαγγελμάτων του μηχανικού, του συμβολαιογράφου, του δικαστικού επιμελητή και του αναλογιστή, ειδικά σε ότι αφορά στην ύπαρξη κατώτατων αμοιβών.

•Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σήμερα, βάσει του νόμου 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τις υπόλοιπες και για τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. αποφασίζει ο οικείος αντιπεριφερειάρχης.

•Τις εκπτώσεις. Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει απελευθέρωση των εκπτώσεων, υπό την έννοια να έχει το δικαίωμα η κάθε επιχείρηση να τις πραγματοποιεί όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται κεντρικά από το κράτος. Πέρυσι αποφασίστηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για της εκπτώσεις, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των εμπόρων. Ο εν λόγω Κώδικας αναμένεται να επεκταθεί.

•Ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων. Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου πρέπει να είναι οπωσδήποτε φαρμακοποιός και προτείνει να προβλέπεται ότι ο υπεύθυνος για τη χορήγηση των φαρμάκων να είναι φαρμακοποιός (ως υπάλληλος).

• Απελευθέρωση αγοράς γάλακτος. Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει η διάρκεια ζωής του γάλακτος να καθορίζεται από τον παραγωγό και όχι από το κράτος. Πέρυσι θεσμοθετήθηκε η αύξηση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες. Πλέον το διάστημα αυτό αναμένεται να επεκταθεί.

• Κατάργηση του ορίου καλλιέργειας ανά στρέμμα για το χύμα κρασί, αφού σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ πρωταρχικός στόχος των παραγωγών εν προκειμένω είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα.