Πόσα και πώς θα κερδίσει η Ελλάδα από τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό
Παρά το Brexit και τις πολιτικές προκλήσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ, σε γενικές γραμμές, ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν μειώνεται στην επομένη προγραμματική περίοδο. Μάλιστα, η Ελλάδα θα λάβει πόρους συνολικού ύψους 21,7 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021-2027, 5,1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα λαμβάνει από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Μετρώντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και άλλα κριτήρια, το νέο σύστημα κατανομής των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής θα κατευθύνει περισσότερους πόρους στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη-μέλη δίνοντας μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη στις αδύναμες περιφέρειες.
Παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους τις στοχεύσεις του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε πως η πρόταση της Επιτροπής για τις στοχεύσεις του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα τεθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2019, πριν δηλαδή τη λήξη της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου.
Με τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ:
-Εκσυγχρονίζεται η Κοινή Γεωργική Πολιτική, καθώς συνολικά σε επίπεδο ΕΕ θα διατεθούν 365 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς με στόχο τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.
-Προβλέπονται δύο νέοι μηχανισμοί, το Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων ύψους 25 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων, μέσω της οποίας θα χορηγούνται δάνεια ύψους έως και 30 δισ. ευρώ.
-Για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο θα προβλεφθούν σχεδόν 35 δισ. ευρώ, σχεδόν τα τριπλάσια σε σύγκριση με τα 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.