ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικά επώδυνες οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ

Κοινωνικά επώδυνες οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ
OECD

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν θα είναι οι μονές που θα εξετασθούν στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης του προγράμματος. Βασικό θέμα της ατζέντας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα είναι οι αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών μελών της ευρωζώνης και το πώς αυτά θα καταστούν μακροχρόνια βιώσιμα.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει μια θεματική συζήτηση για τις επιπτώσεις της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ, με τους υπουργούς να ανταλλάσουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που έχουν αντληθεί έως σήμερα από την εφαρμογή των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις αναφέρεται και έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Οι συντάξεις με μια ματιά» (Pensions at a Glance-2015) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ηλικίες συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ με τη σύνταξη στα 67 χρόνια να έχει γίνει «τα νέα 65» σε πολλές χώρες. Μάλιστα, σημειώνεται πως πολλές χώρες σχεδιάζουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την έκθεση προκύπτει πως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα όρια πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά, ειδικά για τις γυναίκες. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της επιτάχυνσης της γήρανσης του πληθυσμού σε πολλές χώρες, αλλά και ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων τάσεων της αγοράς εργασίας.

Όπως σημειώνεται, τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων παραμένουν πολύ υψηλά σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, όπως και τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Ο ΟΟΣΑ συνδέει άμεσα τα ποσοστά ανεργίας με τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές, εκτιμώντας ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν σε χαμηλότερες συντάξεις, εξαιτίας της ανεργίας στην οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Η έκθεση δείχνει ότι οι επόμενες γενιές συνταξιούχων θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα συνταξιοδοτικά συστήματα πολλών χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (και στο ελληνικό), οδήγησαν μεν σε βιώσιμα δημοσιονομικά, όμως συμπίεσαν αισθητά τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν την περίοδο 2012 -2014 κατά 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι στο 14,5% του ΑΕΠ, από 13% του ΑΕΠ το 2012 και αυτό παρά το ότι το 2013 καταργήθηκε η 13η και 14η σύνταξη, η οποία επέφερε μία μείωση 15% στις αποδοχές των συνταξιούχων σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες αυτές είναι διπλάσιες σε σχέση με το μέσο όρο των δημόσιων συνταξιοδοτικών δαπανών στις χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ, οι οποίες το 2014 ήταν στο επίπεδο του 7,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση παραπέμπεται για το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει τη μετάθεση τη ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου μεταξύ 10 - 15 Ιανουαρίου.