ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση λένε οι θεσμοί

Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση λένε οι θεσμοί
EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Εποικοδομητικές χαρακτήρισαν πηγές των δανειστών τις συζητήσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) με την ελληνική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος των θεσμών δήλωσε συγκεκριμένα πως «διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουμε περαιτέρω και να τις ολοκληρώσουμε».

Κατά τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να υλοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος ΕΣΜ, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τσακαλώτος: Στόχος μια συνολική συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου

Μια συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης έως τις 21 Ιουνίου επιδιώκουν κυβέρνηση και θεσμοί σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές των τελευταίων ημερών τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια -μετά το Πάσχα- θα συζητούνται δια αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο στα ζητήματα που αποτελούν σημαντικά για τους θεσμούς περιλαμβάνονται η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών έως τα τέλη Μαρτίου για την οποία αυξήθηκε η πίεση προς τους υπουργούς, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο νόμος Κατσέλη, αλλά και η οργάνωση του νέου ΣΔΟΕ.

Ο υπουργός αποκάλυψε πως ζητήθηκε ενημέρωση των θεσμών για ζητήματα που άπτονται της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη αναφορά δεν σχετίζεται μόνον με την υπόθεση Novartis αλλά και με άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει συντάξει και πορίσματα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει μια εικόνα για το τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολογήτου, ήτοι εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει ταχύτερη μείωση από το 2019 ή όχι ο υπουργός είπε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο.

Όσον αφορά στην εκκρεμότητα της εκταμίευσης της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ανέφερε πως θα αποφασιστεί στο Eurogroup του Μάρτιου και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.