Βουτιά στην κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα
Μέσα στα χρόνια της κρίσης η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 23,6% περίπου, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προκύπτει από αποκαλυπτικά ευρήματα για την ενεργειακή κατανάλωση στην ΕΕ, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα στις αρχές του 2017 ανήλθε στους 24,1 μεγατόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ισοδυναμεί με την ενέργεια που εκλύεται από την καύση 1 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου), δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν ακόμη και το 1996.
Για να καταδειχθεί η διαφορά στην κατανάλωση, αρκεί να σημειωθεί πως το 2006 η Ελλάδα είχε πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας 31,6 μεγατόνων ισοδύναμου πετρελαίου, ήτοι μέσα σε 12 χρόνια η ετήσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 7,5 μεγατόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ετήσιας πτώσης στην κατανάλωση ενέργειας αρκεί να αναφερθεί πως η Λιθουανία καταναλώνει 7 μεγατόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως, η Σλοβενία 6,8 μεγατόνους ισοδύναμου πετρελαίου και η Εσθονία 6,2 μεγατόνους.
Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα οφείλεται στην οικονομική κρίση, στη μείωση των εισοδημάτων, αλλά και κυρίως στην αύξηση της τιμής των καυσίμων λόγω της υπερφορολόγησής τους, ως απότοκο των μνημονιακών πολιτικών.
Βάσει της κατάταξης της «GlobalPetrolPrices» η Ελλάδα έχει σήμερα την πέμπτη ακριβότερη βενζίνη στο κόσμο και κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως ως προς το κόστος του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται πως η δεκαετία 2006-2016 ήταν μια περίοδος που το πετρέλαιο εξισώθηκε κυριολεκτικά με το χρυσάφι, καθώς οι διεθνείς τιμές του σημείωσαν ράλι διεθνώς και ανήλθαν ακόμη και στα 140 δολάρια το βαρέλι (1/6/2008).
Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ενώ μεταξύ του 1996 και του 2006 η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ, από το 2006 έως το 2016 αύξηση στην κατανάλωση σημειώθηκε μόνον στις Εσθονία (+13,4%) και στην Πολωνία (+3,2%) και σε 24 χώρες σημειώθηκε πτώση κατανάλωσης, η μεγαλύτερη εκ των οποίων στις Ελλάδα (-23,6%), Μάλτα (- 22,5%) και Ρουμανία (-20,2%).