Στα χαμηλότερα επίπεδα του 2015 το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη αρχή του 2015 υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, γεγονός που αποτυπώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία.
Σήμερα η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ωρίμανσης στις 24 Φεβρουαρίου 2025 διαμορφώνεται στο 7,68%, έναντι 8,1% που ήταν στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, πριν τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Σημειώνεται πως μέσα στο 2015 το ίδιο ομόλογο βρέθηκε να καταγράφει απόδοση ακόμη και 19,4%.
Σημειώνεται πως η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων – όταν οι τιμές ανεβαίνουν οι αποδόσεις φθίνουν- δεν συνοδεύεται από αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορών Τίτλων, γεγονός που συνεπάγεται πως η αγορά είναι αρκετά ρηχή και οι επενδυτές ακόμη επιφυλακτικοί.
Ένα ακόμη στοιχείο που καταμαρτυρεί αυτή την επιφυλακτικότητα είναι η αντιστραμμένη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, η οποία υποδεικνύει ότι οι επενδυτές θεωρούν το βραχυπρόθεσμο ρίσκο της χώρας υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο.
Ενδεικτικώς, μπορεί το επιτόκιο των τριετών ελληνικών ομολόγων να είναι σήμερα στο 8,24%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Δεκεμβρίου 2014, ωστόσο το επιτόκιο του 15ετούς ομολόγου ωρίμανσης στις 24 Φεβρουαρίου 2030 κινείται στο 7,74% αρκετά χαμηλότερα.
Κατά κανόνα το επιτόκιο που ζητούν οι αγορές για να δανείσουν σε μία χώρα είναι υψηλότερο όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα δανεισμού και χαμηλότερο όσο μικρότερο το διάστημα. Έτσι, το κόστος δανεισμού για 3-10 χρόνια πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού σε 15 ή 30 χρόνια.
Αυτό ίσχυε και στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και την προκήρυξη των διαδικασιών για την πρόωρη προεδρική εκλογή που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας μας.
Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως μετά την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα βελτιωθούν περαιτέρω, καθώς οι επενδυτές θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις «διευκολύνσεις» αποπληρωμής του χρέους σε βάθος χρόνου.
Όπως αναφέρουν από τον ΟΔΔΗΧ, η καλύτερη εξυπηρετησιμότητα του χρέους θα απελευθερώσει τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοτικής, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.