ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητικότητα στην αγορά φυσικού αερίου το 2018

Κινητικότητα στην αγορά φυσικού αερίου το 2018
EUROKINISSI

Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά και των οδών διέλευσης επιδιώκει η Ελλάδα.

Η διαφοροποίηση επιχειρείται να επιτευχθεί κυρίως με τον Διαδριατικό Αγωγό (Trans Adriatic Pipeline - ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό αέριο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου και η κατασκευή συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο τη λειτουργία του το 2020.

Για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας, ελήφθη η δεσμευτική απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε η έναρξη κατασκευής του να πραγματο- ποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παράλληλα, εντός του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για δύο έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος – την κατασκευή της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (Floating S torage Regasification Unit - FSRU) και την αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Τον Μάρτιο του 2018 σχεδιάζεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη FSRU.

Σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει εντός του 2018 η επεξεργασία σεισμικών δεδομένων (2D) για 1.800 χιλιόμετρα.

Σεισμικές εργασίες προγραμματίζονται και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων από την ισπανική Repsol Exploracion Ioannina και την Energean Oil & Gas. Εξελίξεις αναμένονται επίσης για τα τρία οικόπεδα σε Βόρειο Ιόνιο Πέλα- γος, Νότιο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης, μετά τη δημοσίευση των σχετικών διαγωνισμών στις 4 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.