ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τζάνετ Γέλεν αποχαιρετά τη Fed με αύξηση επιτοκίων

Η Τζάνετ Γέλεν αποχαιρετά τη Fed με αύξηση επιτοκίων
Reuters

Την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018 θα ανοίξει η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επικείμενες φορολογικές μειώσεις ενισχύουν τις προβλέψεις των οικο- νομολόγων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Σε μια από τις τελευταίες σημαντικές της κινήσεις ως προέδρου της Fed, η Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη τριμηνιαία αύξηση επιτοκίων με βάση τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για επίπεδα 1,25% με 1,5%.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας, μέσω του Κογκρέσου, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed αναμένεται να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο των επικείμενων φορολογικών μειώσεων στις προβλέψεις τους για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ.

Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει πως θα συνεισφέρουν γύρω στο 0,3% το 2018 και το 2019. Σε κάθε περίπτωση, με τις ενδείξεις σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας να πληθαίνουν και την ανεργία να βρίσκεται στο 4,1%, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η επιπλέον ώθηση που θα προέλθει από τη μείωση των φόρων ενισχύει τα επιχειρήματα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Νοέμβριο 2017 έγιναν επιπλέον 228.000 προσλήψεις εργαζομένων και όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας. Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια στροφή από τον Σεπτέμβριο 2017, όταν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed είτε δεν περίμεναν να εγκριθεί σύντομα ένα δημοσιονομικό πακέτο είτε διατηρούσαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη.

Ο νέος πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 3 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η θητεία της Γέλεν, τίθεται επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σε μια εποχή που η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με δυναμικούς ρυθμούς, όπου ο πληθωρισμός είναι ήπιος και η ανεργία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα 16 ετών.