ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιδιωτικοποιήσεις προϋπόθεση για την ελάφρυνση χρέους - Ο «θετικός πολιτικός χώρος»

Οι ιδιωτικοποιήσεις προϋπόθεση για την ελάφρυνση χρέους - Ο «θετικός πολιτικός χώρος»
EUROKINISSI

«Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό πολιτικό χώρο (positive political space) για να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το χρέος». Με το σαφέστατο αυτό τρόπο πηγή των θεσμών απάντησε σε ερώτηση του CNN Greece για το κατά πόσον είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη του αναθεωρημένου Μνημονίου για ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου εντός του πρώτου εξαμήνου 2018. Το μήνυμα αυτό έχει ήδη σταλεί στην κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει πως για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεπεράσει ιδεολογικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και να προχωρήσει τάχιστα στο «ξεπούλημα των ασημικών», το οποίο η ίδια επέκρινε ως αντιπολίτευση.

Από το 2011 έως και το 2017 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασαν οριακά τα 7 δισ. ευρώ, όταν η τρόικα έθετε στην αρχή των Μνημονίων ως στόχο είσπραξης τα 50 δισ. ευρώ. Φυσικό επακόλουθο ήταν οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων να επιδράσουν αρνητικά στη βιωσιμότητα του χρέους (τα έσοδα από αυτές πηγαίνουν για τη μείωση του αποθέματος χρέους), αλλά να καθυστερήσουν και το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, τομείς που παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί για τους δανειστές.

Εκπέμποντας το μήνυμα για δημιουργία «θετικού πολιτικού χώρου» για το χρέος μέσω των ιδιωτικοποιήσεων οι θεσμοί, αφενός επισημαίνουν τη σημασία που έχουν οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αφετέρου ζητούν από το ΣΥΡΙΖΑ να δώσει για ακόμη μια φορά εξετάσεις «νομιμοφροσύνης», ώστε να στείλει στους επενδυτές το μήνυμα πως οι τοποθετήσεις τους δεν θα κινδυνέψουν τώρα ή στο μέλλον.

«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το Eurogroup πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το χρέος. Στη βάση αυτή θα υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη διαρκή εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα», ανέφερε πηγή των θεσμών στο CNN Greece. Το νόημα είναι σαφές. Χωρίς τις αποκρατικοποιήσεις το πρόγραμμα του ESM δεν κλείνει. Αλλά και μετά το πρόγραμμα η εποπτεία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει αποκλίσεις από τα συμπεφωνημένα.

Πωλητήριο στα πάντα

Με τον προϋπολογισμό του 2018 και το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται έως τον Ιούνιο του 2018 να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ και να προικοδοτήσει και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να εισπράξει 2,7 δισ. ευρώ από περίπου 12 νέες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες που δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές (2,17 δισ. ευρω), αλλά και από αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη (0,57 δισ. ευρώ).

Μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο 2018 είναι οι διαγωνισμοί για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ), του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (500 εκατ. ευρώ), του 5% του ΟΤΕ (250 εκατ. ευρώ), της Ελληνικόν ΑΕ (300 εκατ. ευρώ), του 65% της ΔΕΠΑ (250 εκατ. ευρώ), η πώληση της ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ), του 17% της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), ενώ πρέπει να πωληθεί το 11% της ΕΥΔΑΠ (64 εκατ. ευρώ) και το 23% της ΕΥΑΘ (35 εκατ. ευρώ). Τόσο για τα ΕΛΠΕ όσο και για τη ΔΕΗ αναφέρεται πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία επί εναλλακτικής μεθόδου ιδιωτικοποίησης που θα έχει τα ίδια οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.

Μια ακόμη μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σχετίζεται με τις ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη θυγατρική του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτή θα ενταχθούν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, αλλά και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη περίπτωση από πλευράς εθνικής ασφάλειας.