ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΞΑΑΑ: Στα επίπεδα του 2019 ο Ιούλιος για τα ξενοδοχεία Αθηνών - Αττικής

ΕΞΑΑΑ: Στα επίπεδα του 2019 ο Ιούλιος για τα ξενοδοχεία Αθηνών - Αττικής
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα επίπεδα του 2019 πλησίασαν, όσον αφορά τουλάχιστον την πληρότητα, οι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας και γενικότερα της περιοχής της Αττικής τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας τον φετινό Ιούλιο έφθασε στο 89,3% όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 το ποσοστό είχε φθάσει στο 89,8%.

Στην ανακοίνωση της πάντως, η ΕΞΑΑΑ επισημαίνει ότι σε επίπεδο 7μηνου η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την «ψαλίδα» μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας όπως καταγράφηκε κατά το α΄ εξάμηνο και συγκεκριμένα από – 21,7% σε -17,8%.

Θετική χαρακτηρίζεται από την ΕΞΑΑΑ και η πορεία της μέσης τιμής δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021. Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου της Αθήνας παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της. Το ίδιο ισχύει και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65,9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα στο -8,5%.

Η ΕΞΑΑΑ υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις του Αυγούστου, ο οποίος παραδοσιακά κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς και εκείνες των Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα δώσουν μία καλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα. Σπεύδει, όμως, να επισημάνει πως η Αθήνα αν και 12μηνος αστικός προορισμός, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας πλέον τους 6 - 7 μήνες καλύτερων επιδόσεων. Μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ.

Επίσης, η ΕΞΑΑΑ σημειώνει ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και «εντός των πυλών», όπως είναι η υπερπροσφορά κλινών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός προορισμού, κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών «βραχυχρόνιας μίσθωσης» αλλά και κλινών παραξενοδοχίας. Τέλος, κάνει αναφορά και στον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό «ευρωπαϊκό» χειμώνα, ο οποίος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προγραμματισμό.