ΕΞΑΑΑ: Στα επίπεδα του 2019 ο Ιούλιος για τα ξενοδοχεία Αθηνών - Αττικής
Ανανεώθηκε:
Τα επίπεδα του 2019 πλησίασαν, όσον αφορά τουλάχιστον την πληρότητα, οι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας και γενικότερα της περιοχής της Αττικής τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας τον φετινό Ιούλιο έφθασε στο 89,3% όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 το ποσοστό είχε φθάσει στο 89,8%.
Στην ανακοίνωση της πάντως, η ΕΞΑΑΑ επισημαίνει ότι σε επίπεδο 7μηνου η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την «ψαλίδα» μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας όπως καταγράφηκε κατά το α΄ εξάμηνο και συγκεκριμένα από – 21,7% σε -17,8%.
Θετική χαρακτηρίζεται από την ΕΞΑΑΑ και η πορεία της μέσης τιμής δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021. Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου της Αθήνας παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της. Το ίδιο ισχύει και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65,9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα στο -8,5%.
Η ΕΞΑΑΑ υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις του Αυγούστου, ο οποίος παραδοσιακά κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς και εκείνες των Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα δώσουν μία καλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα. Σπεύδει, όμως, να επισημάνει πως η Αθήνα αν και 12μηνος αστικός προορισμός, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας πλέον τους 6 - 7 μήνες καλύτερων επιδόσεων. Μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ.
Επίσης, η ΕΞΑΑΑ σημειώνει ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και «εντός των πυλών», όπως είναι η υπερπροσφορά κλινών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός προορισμού, κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών «βραχυχρόνιας μίσθωσης» αλλά και κλινών παραξενοδοχίας. Τέλος, κάνει αναφορά και στον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό «ευρωπαϊκό» χειμώνα, ο οποίος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προγραμματισμό.