SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Παπαευθυμίου: Η μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί

Σ. Παπαευθυμίου: Η μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί

Για τις προοπτικές της μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), Σπύρος Παπαευθυμίου, στο πλαίσιο του 6ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση, που διεξάγεται σε υβριδική μορφή από την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Theoxenia Palace, στην Κηφισιά.

Κύριε Παπαευθυμίου, πείτε μας λίγα λόγια για την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας – HAEE;

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) είναι μη κερδοσκοπικός, ερευνητικός και επαγγελματικός οργανισμός που λειτουργεί ως διεπιστημονικό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα τους ενέργειας, του περιβάλλοντος και τους οικονομίας. Η ΗΑΕΕ διοργανώνει συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προωθεί δράσεις στα Πανεπιστήμια τη διερεύνηση και κατανόηση θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία και ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων σπουδαστών/ φοιτητών τους δραστηριότητές τους, προσκαλώντας τους σε σεμινάρια και συνέδρια και δίνοντάς τους πρόσβαση στη εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τους για τους ακαδημαϊκές τους εργασίες.

Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιδρούν και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο;

Είναι αλήθεια ότι ζούμε πρωτοφανείς εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Η μεγάλη αύξηση των τιμών CO2 αλλά και του φυσικού αερίου, δύο κύριων εμπορευμάτων στον κλάδο της ενέργειας, έχουν οδηγήσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαικά. Η απότομη ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας μετά την κρίση της πανδημίας, η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά το κυριότερο η αυξημένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχουν εκτοξεύσει τις τιμές. Παρόλα αυτά γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να μειωθούν οι επιπτώσεις που θα «αντιληφθούν» οι καταναλωτές στον λογαριασμό τους. Η αντιμετώπιση του φαινομένου περνάει μέσα από τον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης προς πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Πως πρέπει να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση της χώρας;

Η ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία με πολλές ΑΠΕ, με αποθήκευση ενέργειας, με μεγάλη ενεργειακή εξοικονόμηση, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με νέες τεχνολογίες, όπως είναι το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά πρέπει να επιταχυνθεί. Είναι αλήθεια ότι απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να μετασχηματιστεί το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, αλλά έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που αφορά τις λιγνιτικές περιοχές και τα νησιά.

Οι εταιρίες και αυτές αλλάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ενισχύοντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους προφίλ με την εφαρμογή των νέων δεικτών ESG και με μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένας πολυσύνθετος όρος με προεκτάσεις που διατρέχουν όλους τους τομείς της οικονομίας, για αυτό και φέτος από τις 28 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου διοργανώνουμε για 6η συνεχόμενη χρονιά το Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα θεσμό του ενεργειακού κλάδου στον οποίο θα δώσουν ξανά το παρών κορυφαίοι ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης

Το 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών, και Εξωτερικών και θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Theoxenia Palace, στην Κηφισιά.

Εποικοδομητικές συζητήσεις και ουσιαστικός διάλογος σε κρίσιμα περιβαλλοντικά, ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ένα ολόκληρο τετραήμερο. Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το Συμπόσιο θα συγκεντρώσει ένα διεθνές ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών, και ακαδημαϊκών εκπροσώπων.

Το 6ο Συμπόσιο θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της Covid-19 στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Η πανδημία μαζί με τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και της βιωσιμότητας διατρανώνουν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις αλλά και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα, να εφαρμόσουν ευρείες στρατηγικές οραματισμού και μετασχηματισμού, και να ενστερνιστούν καινοτόμες ιδέες, για να επιτύχουν το φιλόδοξο στόχο μιας καθαρής οικονομίας μηδενικού άνθρακα. Επιπλέον, η εναλλακτική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η απαλλαγή των νησιών από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα,
η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών, και ο μετασχηματισμός του ρόλου του φυσικού αερίου, ως μεταβατικό καύσιμο, μπορούν να αποτελέσουν μια γρήγορη, ουσιαστική και βιώσιμη απάντηση στις προκλήσεις του ενεργειακού κλάδου.

Τα ζητήματα αυτά, αλλά και ο ρόλος της γεωπολιτικής και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθούν από διακεκριμένους ομιλητές κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου.