Βραβεία στην νεανική επιχειρηματικότητα
Οι νέοι επιχειρηματίες εκτός από την τεχνογνωσία και την οικονομική υποστήριξη, χρειάζονται σίγουρα και την ηθική ανταμοιβή για να μπορέσουν να συνεχίσουν πιο δυναμικά το έργο τους.
Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Gazarte, δόθηκαν τα βραβεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ StartUp Greece Awards που στόχο έχουν την ανάδειξη την επιβράβευση της καινοτομίας, της πρωτοβουλίας και της τόλμης στην επιχειρηματικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην Boussias Communications, χορηγός τίτλου των βραβείων ήταν η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, και μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας το CNN Greece.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού υπήρξαν περισσότερες από 100 συμμετοχές από τις οποίες οι 38 πέρασαν στη δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης με κατ' ιδίαν συναντήσεις με την επιτροπή, η οποία αποτελείτο από 27 αξιολογητές.
Όπως είπε ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Πρόεδρος της μονάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, στην τελική φάση "έγιναν συνολικά 80 συναντήσεις της επιτροπής αξιολόγησης που απαρτίζετο από καθηγητές, επιχειρηματίες και επενδυτές, με τους νέους επιχειρηματίες και μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανταλλάχτηκαν ιδέες, οι νέες ομάδες πήραν συμβουλές και περιμένουμε ότι κάλο θα δημιουργηθεί μέσα από αυτό."
"Πληγή" η φυγή νέων στο εξωτερικό
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος ήταν χορηγός της δράσης, τόνισε ότι "είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νέα γενιά παράγει σωστά και ότι η μεγαλύτερη πληγή για την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό."
Τα βραβεία και οι έπαινοι στους νέους επιχειρηματίες με start up επιχειρήσεις ή με επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, δόθηκαν στις ακόλουθές κατηγορίες:
α) Επιχειρηματίας μαθητής, ερευνητής, γυναίκα
β) Μεταποίηση, εμπόριο
γ) Τεχνολογία
δ) Υπηρεσίες
ε) Καινοτομία, επιχειρηματικό μοντέλο, βιωσιμότητα
στ) Πρωτοβουλίες
Όπως δήλωσε ο κ. Δουκίδης στο CNN Greece, "στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο εδώ και δέκα χρόνια είμαστε πάρα πολύ ενεργοί στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας μέσα από το "Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας", το οποίο βοηθά νέα παιδιά. Μάλιστα κάποια από αυτά που βραβεύτηκαν, είναι φοιτητές απ όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και έρχονται σε εμάς όπου ειδικοί εμπειρογνώμονες και καθηγητές τα βοηθάνε μέσα από εκπαίδευση και μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες."
Στερεύει η χρηματοδότηση
Η συμβουλευτική είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας για τους νέους επιχειρηματίες αλλά για να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα από τα πανεπιστήμια και άλλους φορείς, χρειάζεται χρηματοδότηση κάτι διόλου εύκολο όπως μας λέει ο κ. Δουκίδης.
"Ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης ήταν από το έργο του Δήμου Αθηναίων. Αυτό έχει σταματήσει, εδώ και περίπου έξι μήνες δυστυχώς και αυτή τη στιγμή προσπαθεί το πανεπιστήμιο με ιδίους πόρους να βοηθήσει. Επίσης υπήρχε ένα σημαντικό έργο από το Υπουργείο Παιδείας με τις μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας το όποιο και αυτό έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο.
Κάποια πανεπιστήμια με ιδίους πόρους προσπαθούν να συνεχίσουν - τα περισσότερα το έχουν σταματήσει - και αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί υπήρχε μια πολύ καλή δυναμική εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια και τώρα βρισκόμαστε σε λήθαργο.
Τα πανεπιστήμια που πιστεύουν σε αυτό μπορούν να βρουν κάποιους πόρους για να συνεχίσουν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις σε όλους τους φορείς και ειδικά στο υπουργείο παιδείας. Είχαμε πρόσφατα κάποιες εξαγγελίες από τον υπουργό τον κ. Φωτάκη ότι θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα αλλά όλα τα πράγματα καθυστερούν λόγω του νέου ΕΣΠΑ."