ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SOS για την εκροή παραγωγικού δυναμικού

SOS για την εκροή παραγωγικού δυναμικού
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Eurokinissi

228.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα από το 2009 έως το 2013, κατά τη διάρκεια, δηλαδή, της τετραετούς οικονομικής κρίσης.

Αυτό δείχνουν στοιχεία που δημοσιοποιεί στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της απώλειας του παραγωγικού δυναμικού της χώρας χαρακτηρίζοντάς την ως “ιδιαίτερα δυσχερή για την Ελλάδα”.

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα παρέχει δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης η εκροή νέων και εξιδανικευμένων επιστημόνων “συνιστά σημαντική απώλεια του παραγωγικού δυναμικού της χώρας”.

Κύριοι λόγοι της φυγής των νέων επιστημόνων είναι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και οι καλύτερες οικονομικές απολαβές στο εξωτερικό Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη σχετική λίστα καθώς μόνο η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν υψηλότερα ποσοστά.

Η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ενώ η μετανάστευση των νέων έχει σημαντική επίπτωση και στη δημογραφική διάρθρωση επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Έκθεση αναφέρεται και σε μελέτη του Economist Intelligence Unit σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου στον τομέα της προσέλκυσης, ανάδειξης και διατήρησης των εγχώριων “ταλέντων”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ