ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οριστικός διακανονισμός μεταξύ της Σερβίας και του Ομίλου Μυτιληναίος

Οριστικός διακανονισμός μεταξύ της Σερβίας και του Ομίλου Μυτιληναίος
Μυτιληναίος

Ο διακανονισμός της αποζημίωσης των 40 εκατ. δολαρίων που θα καταβάλει η σέρβικη κυβέρνηση στον Όμιλο Μυτιληναίος υπεγράφη σήμερα, Τρίτη, από τον Σέρβο υπουργό Οικονομίας Goran Knežević, τον υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας της χώρας Aleksandar Antić και την εκπρόσωπο της Μυτιληναίος.

Η σερβική κυβέρνηση πρότεινε και η Μυτιληναίος αποδέχθηκε, η αποζημίωση να καταβληθεί σε 4 άτοκες τριμηνιαίες δόσεις, η τελευταία δε το Δεκέμβριο του 2018. Με τον τρόπο αυτό, τα δυο μέρη έλυσαν οριστικά ένα πρόβλημα 15 ετών, ενώ δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη σύντομη επενδυτική επαναφορά της Μυτιληναίος στη σερβική αγορά.

Σημειώνεται πως η Μυτιληναίος είχε συνεργαστεί από το 1996 στον τομέα της εμπορίας μετάλλων με τη σερβική εταιρεία RTB Bor, η οποία αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το σερβικό Δημόσιο.

Το έτος 2004, η RTB Bor άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος ενώ πάγωσε τις αποπληρωμές της σε χρήμα και μέταλλο, παρότι είχε εις χείρας της σημαντικές προκαταβολές και προχρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης από τη Μυτιληναίος όπως και μετάλλευμα χαλκού ιδιοκτησίας της Μυτιληναίος προς επεξεργασία.

Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση έλαβε μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων με τα οποία στην ουσία επικύρωσε την αθέτηση των υποχρεώσεων της κρατικής επιχείρησης, απαγορεύοντας την πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων χωρίς προηγούμενη άδεια της κυβέρνησης, καθώς και την αναγκαστική εκτέλεση εκ μέρους των δανειστών για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Η Μυτιληναίος άσκησε αγωγή κατά του σερβικού κράτους ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου που συγκροτήθηκε με επιδιαιτητή τον Γερμανό Klaus Sachs και διαιτητές τον Αμερικανό Doak Bishop και τον Σέρβο Mirko Vasiljevic.

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η Σερβία με μία σειρά νομοθετικών μέτρων από το έτος 2004 μέχρι το 2012, θέτοντας υπό νομοθετική ασυλία την RΤΒ Bor, με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης/ιδιωτικοποίησης που ποτέ δεν συνέβη, αφενός εμμέσως απαλλοτρίωσε την επένδυση της Μυτιληναίος χωρίς αποζημίωση, αφετέρου διέψευσε τη νόμιμη και εύλογη προσδοκία της ως επενδυτή να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από το σερβικό κράτος. Με τον τρόπο αυτό, το σερβικό κράτος παραβίασε τις διεθνείς του υποχρεώσεις από τη διακρατική σύμβαση έναντι της Ελλάδας και της Μυτιληναίος.

Η αποζημίωση που επιδικάσθηκε στη Μυτιληναίος ανήλθε στα 40 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και ο διακανονισμός της υπογράφθηκε σήμερα στο Βελιγράδι.