ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια μείωση των επιτοκίων της Fed για τον κόσμο

Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια μείωση των επιτοκίων της Fed για τον κόσμο
AP Photo/J. David Ake

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδεύει την Τετάρτη προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 - και παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή προβλέπεται ευρέως, οι παγκόσμιοι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Η Fed βρίσκεται πίσω από μια πλειάδα ομολόγων της κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του Μεξικού, της Ελβετίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια.

Πολλοί από αυτούς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι είναι πρόθυμοι να κινηθούν μπροστά από τη Fed, που συνήθως θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης, ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο εσωτερικό, σύμφωνα με το CNBC.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές διερωτήθηκαν πόσο περισσότερο θα μπορούσαν να προχωρήσουν πριν η Fed, η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου με βάση το ενεργητικό της - ακολουθήσει το παράδειγμά της, δεδομένων των κυματισμών που δημιουργούν οι ενέργειές της.

Παγκόσμιος αντίκτυπος

Μια βασική ανησυχία είναι η πίεση που ασκούν οι διαφορές των επιτοκίων στα νομίσματα.

Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επιτόκια προσελκύουν περισσότερους ξένους επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την αξία του εγχώριου νομίσματος.

Αυτό έχει παρατηρηθεί στον τρέχοντα κύκλο με το ιαπωνικό γεν
και την τουρκική λίρα που δέχθηκαν πλήγμα ενώ οι κεντρικές τους τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το δολάριο ΗΠΑ - όπως μετράται έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων - εκτινάχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς η Fed προχώρησε σε αυστηρές αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτές οι διαφορές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, καθώς ένα ασθενέστερο νόμισμα μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό, καθώς αυξάνει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Πέρα από το συναλλαγματικό ισοζύγιο, μια άλλη σημαντική επίπτωση της διαμόρφωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ο αντίκτυπός της στην αμερικανική οικονομία, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης εστίασης στην αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και στην πιθανότητα ύφεσης.

«Ως τόσο σημαντικός μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Richard Carter, επικεφαλής της έρευνας σταθερών επιτοκίων στην Quilter Cheviot, σχετικά με μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Χρυσός και πετρέλαιο

Αυτό περιλαμβάνει τον χρυσό, ο οποίος σημείωσε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα λόγω των προσδοκιών για μια κίνηση της Fed.

Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται γενικά ότι αποτελούν τροχοπέδη για τον χρυσό, καθώς καθιστούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, πιο ελκυστικές, αν και ιστορικά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και οι επενδυτές αγοράζουν επίσης το εμπόρευμα σε περιόδους πίεσης της αγοράς.

Πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, συχνά λαμβάνουν ώθηση με τη μείωση των επιτοκίων, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να τονώσει μια οικονομία και να αυξήσει τη ζήτηση.

Πολλές αναδυόμενες αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε αυτούς τους παράγοντες, καθιστώντας τις κινήσεις της Fed ακόμη πιο σημαντικές γι' αυτές από ό,τι για τις μεγαλύτερες οικονομίες. Οι αγορές μετοχών επηρεάζονται επίσης από τις κινήσεις της Fed - και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της μεταβλητότητας των παγκόσμιων χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες συνδέθηκε με την κερδοσκοπία σχετικά με το πότε και κατά πόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια.