ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Οι αναλυτές περιμένουν μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Fed: Οι αναλυτές περιμένουν μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
AP Photo/Seth Wenig

Με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα πράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα του CNBC Fed Survey προβλέπουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση στις μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι έχει αποτιμηθεί σήμερα στις αγορές.

Η έρευνα δείχνει ότι το 84% των 27 ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων, διαχειριστών κεφαλαίων και στρατηγικών, βλέπουν τη Fed να μειώνει κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ το 16% βλέπει μείωση κατά μισή μονάδα.

Αυτό συγκρίνεται με το 65% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα που αποτιμάται τώρα στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων της Fed.

Οι διαφορές αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, με τους ερωτηθέντες στην έρευνα να προβλέπουν επιτόκιο κεφαλαίων 4,6% στο τέλος του έτους και 3,7% στο τέλος του 2025, σε σύγκριση με 4,1% και 2,8% στη προθεσμιακή αγορά.

11.jpg

«Πιστεύουμε ότι το ισοδύναμο οκτώ περικοπών σε έξι συνεδριάσεις είναι περισσότερο από αυτό που θα συμβεί», έγραψε ο John Donaldson, διευθυντής σταθερού εισοδήματος της Haverford Trust Co., σε απάντηση στην έρευνα. ]

«Αυτή η πρόβλεψη είναι περισσότερο σύμφωνη με μια σκληρή προσγείωση παρά με μια μαλακή προσγείωση».

Ο Barry Knapp από την Ironsides Macroeconomics λέει: «Υποψιαζόμαστε ότι η FOMC είτε θα υποσχεθεί λιγότερα είτε θα παραδώσει λιγότερα, ίσως και τα δύο».

Η έρευνα βρίσκεται στη μία πλευρά μιας συζήτησης που έχει διχάσει τις αγορές τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το αν η Fed θα μειώσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη αβεβαιότητα για μια Fed που έχει τηλεγραφήσει την κίνησή της σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. (Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%)

Αναμένεται ήπια προσγείωση

Η σημαντική διαφορά θα μπορούσε να είναι ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για την οικονομία συνολικά από ό,τι οι προθεσμιακές αγορές και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η Fed έχει χρόνο για να θεσπίσει σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων.

Το 74% δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έρχεται εγκαίρως για να διατηρήσει μια ήπια προσγείωση, ενώ μόλις το 15% δήλωσε ότι είναι πολύ αργά.

Συνολικά, η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης βρίσκεται στο 53%, περίπου εκεί που βρίσκεται από τον Μάρτιο, ενώ η πιθανότητα ύφεσης αυξήθηκε στο 36%, 5 μονάδες πάνω από το πρόσφατο χαμηλό του Ιουνίου, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο του 50% που επικρατούσε για μεγάλο μέρος του 2022 και του 2023.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παρέμειναν στο 2% για το τρέχον έτος και υποχώρησαν στο 1,7% για το 2025, δύο δέκατα κάτω από την έρευνα του Ιουλίου, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίπεδο ή γύρω από το οικονομικό δυναμικό και όχι σε ύφεση.

«Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2024 και η Fed έχει χρόνο να μειώσει τα επιτόκια με μετρημένο ρυθμό», δήλωσε ο Michael Englund της Action Economics.