ΔΙΕΘΝΗ

Αμετάβλητα διατήρησε ξανά τα επιτόκια η Fed στο 5,25% έως 5,5%

Αμετάβλητα διατήρησε ξανά τα επιτόκια η Fed στο 5,25% έως 5,5%
Στις οθόνες του Χρηματσιρτηρίου της Νέας Υόρκης ο πρόεδρος της FED ανακοινώνει ποως παραμένουν αμετάβλητα τα επιτόκια AP Photo/Seth Wenig

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed ) διατήρησε σήμερα (12/6) αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ όπως έγινε γνωστό οι αξιωματούχοι της σχεδιάζουν μόλις μία μείωση επιτοκίων στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Το επικρατέστερο σενάριο των αναλυτών για τα επιτόκια της Fed είναι πως θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024, η οποία το πιθανότερο είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και αργότερα. 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίαση της με τις αγορές να αναμένουν με αγωνία την τοποθέτηση του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τελικά διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν μόνο μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fed αναβάθμισε την εκτίμηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο στο 2,8% από 2,6% προηγουμένως, το οποίο καταδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η Fed αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% στο τέλος του έτους αντί για 2,4% που ανέμενε τον Μάρτιο.

Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, και το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο του 4% μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι πρόσφατοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας έχει διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ