ΔΙΕΘΝΗ

Η σειρά της Fed για τα επιτόκια - Εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων

Η σειρά της Fed για τα επιτόκια - Εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

AP Photo/Seth Wenig

Το επικρατέστερο σενάριο των αναλυτών για τα επιτόκια της Fed είναι πως θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024, η οποία το πιθανότερο είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και αργότερα.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της και παρότι η απόφαση της θεωρείται σίγουρη, οι αγορές αναμένουν με αγωνία την τοποθέτηση του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των FT - Chicago Booth σε ακαδημαϊκούς οικονομολόγους η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, κατά 0,25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναγκάζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, οπότε οι Αμερικανοί policymakers αναμένεται να μεταβάλουν τις προβλέψεις τους για μειώσεις φέτος από τρεις σε δύο, ή λιγότερες.

Οι προσδοκίες είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από μήνες πιο επίμονου πληθωρισμού από το αναμενόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων της Fed.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ