ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δεν είναι απαραίτητη μια μείωση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Δεν είναι απαραίτητη μια μείωση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν για περισσότερο από μία συνεδρίαση προτού μειώσουν ξανά τα επιτόκια, αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της. 

Η ΕΚΤ μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική καθοδική πορεία», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη στις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που θα κρατάμε αμετάβλητα τα επιτόκια», σημείωσε και τόνισε πως «είναι μια πιθανότητα» να διατηρηθούν σταθερά για παραπάνω από μία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Αν και η Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδό τους στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω περικοπές θα εξαρτηθούν από μια σειρά δεικτών και από την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, του τρόπου με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας και για την παραγωγικότητα», είπε και εξήγησε πως αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην ΕΚΤ μόνο πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ