ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η Κριστίν Λαγκάρντ

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια απόπειρα κυβερνο- περιστατικού πρόσφατα στο οποίο εμπλέκεται η Πρόεδρος», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, αλλά αυτό αποτράπηκε γρήγορα χωρίς να διακυβευτεί καμία πληροφορία, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Τρίτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια απόπειρα κυβερνο-περιστατικού πρόσφατα στο οποίο εμπλέκεται η Πρόεδρος», είπε ο εκπρόσωπος.

«Εντοπίστηκε και σταμάτησε γρήγορα. Δεν διακυβεύτηκε καμία πληροφορία. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως διαχρονικά η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις κυβερνοαπειλές πολύ σοβαρά. Εργάζεται αδιάκοπα για να βελτιώσει την αμυντική της θωράκιση με σκοπό την προστασία των δεδομένων της και των πληροφοριακών συστημάτων της. Αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης σε περίπτωση επιθέσεων. Συνεργάζεται με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ για την προστασία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών - και των δεδομένων του - ως συνόλου.

Δεν μεριμνά όμως μόνο για τη δική της ανθεκτικότητα έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Προωθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ευρύτερα, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, συνεργάζεται με άλλα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ανταλλαγή πληροφοριών, την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπισή τους.

Ως ρυθμιστική αρχή των υποδομών της αγοράς, π.χ. των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού, η ΕΚΤ θεσπίζει κανόνες και βέλτιστες πρακτικές για να διασφαλίσει ότι το επίπεδο ανθεκτικότητας έναντι κυβερνοεπιθέσεων που διαθέτουν επιμέρους ιδρύματα και πάροχοι υπηρεσιών είναι ισχυρό.

Ως αρχή τραπεζικής εποπτείας, η ΕΚΤ ζητά από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ να αναφέρουν σημαντικές περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων αμέσως μόλις τις εντοπίσουν. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ μπορεί να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί τις τάσεις σε ζητήματα κυβερνοεπιθέσεων, γεγονός που της επιτρέπει να αντιδρά πιο γρήγορα σε μια ενδεχόμενη κρίση λόγω κυβερνοεπίθεσης. Η ΕΚΤ αναπτύσσει επίσης συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων για συστήματα πληροφορικής προκειμένου να βοηθήσει τα τραπεζικά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να γίνουν ισχυρότερα και να θωρακιστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης