ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο - Οι τελικές χρεώσεις

Ρεύμα: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο - Οι τελικές χρεώσεις
Pixabay

Κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατώρα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, μετά την έκτακτη επιδότηση κατά 1,4 λεπτά/KWh στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου. 

Οι προμηθευτές συγκράτησαν τις αυξήσεις των τιμών στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για ακόμα έναν μήνα, μετά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν το καλοκαίτι στις τιμές της χονδρικής αγοράς ρεύματος, με ώθηση κυρίως από τους «παίκτες» που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Ενέργειας και περιβάλλοντος αποφάσισε να συνεχίσει την επιδότηση των οικιακών κυμαινόμενων τιμολογίων, στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκη, σε συνέντευξη του το πρωί της Τρίτης 3/9.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας είναι κοντά στα 16,5 λεπτά πριν την επιδότηση και με την επιδότηση των 1,4 λεπτών θα διαμορφωθεί οριακά κάτω από τα 15 λεπτά για τα περισσότερα τιμολόγια, εφόσον οι οικιακοί καταναλωτές δεν ξεπεράσουν τις 500 KWh.

Ωστόσο, ακόμα χαμηλότερη είναι η τελική τιμή για τους περίπου 700.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή στα 13 λεπτά/KWh.

Οι τιμές των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο

Τα πράσινα τιμολόγια των προμηθευτών όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής έχουν ως εξής:

1.jpg

Ποια τιμολόγια χάνουν την επιδότηση

«Ανάσα» για χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές αποτελεί η επιδότηση που θα λάβουν στους λογαριασμούς ρεύματος όσοι έχουν πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που μένουν «εκτός», μετά την υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ για τα μεικτά προγράμματα.

Συγκεκριμένα, χωρίς επιδότηση μένουν τα λεγόμενα μεικτά κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή όσα συνδυάζουν μια περίοδο μερικών μηνών με σταθερή χρέωση και στη συνέχεια κυμαινόμενη, σε περίπτωση που έχουν τελική τιμή μικρότερη από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έπειτα από τις τυχόν εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.

Σημειώνεται πως μεικτά λέγονται τα «κίτρινα» τιμολόγια που συνδυάζουν ορισμένους μήνες σταθερής χρέωσης (έως 5 μήνες) και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια.