Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά/KWh η επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα ανέλθει η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε συνέντευξη του το πρωί της Τρίτης 3/9, στο Mega.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά, είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο, ενώ τόνισε πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής το Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις.
Γιατί ανέβηκαν οι τιμές
Ο Υπουργός Ενέργειας διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022-2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που έφερε η ρωσική εισβολή.
Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε «είμαστε (σ.σ. ως χώρα) οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη». Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο Υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη.
Απαραίτητη η παρέμβαση της ΕΕ
Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας πάνω στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην ανατολική Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (3.9.2024) ο υπουργός.
Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε πως μία τέτοια παρέμβαση είναι «δύσκολη». Ο ίδιος ανέφερε πως «η Ουκρανία ρουφά όλο το ηλεκτρικό ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας». Πρόσθεσε πως το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πως αν μία περιφερειακή κρίση κρατήσει πάνω από 3 μήνες μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από ευρωπαϊκής πλευράς.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Κάτω από τα 15 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο - Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση
.jpg?t=yOJLHuoO2r6i6xWO2lR3wg)
«Άραγε, όταν το κάνουμε…Το κάνουμε σωστά;»: ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που συναντάμε παντού στην πόλη;
13:05
Αλ. Εξάρχου: Καταλυτικός ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη του Ομίλου AKTOR
13:01
Κρήτη: Ανήλικοι συνελήφθησαν για κλοπή μοτοσικλέτας – Χειροπέδες και στους κηδεμόνες τους
12:58
Μητροπολίτης Άνθιμος: Ο ιεράρχης που αγαπούσε την Εκκλησία και τις συγκρούσεις
12:51