ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Κάτω από τα 15 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο - Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση

Ρεύμα: Κάτω από τα 15 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο - Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Φθηνότερο θα είναι το ρεύμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τον Σεπτέμβριο στα πράσινα τιμολόγια, καθώς οι πλειοψηφία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας συγκράτησαν την άνοδο των τιμών και το υπουργείο Ενέργειας «ετοιμάζει» εκ νέου επιδότηση.

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοινώθηκαν σήμερα η μέση τιμή της κιλοβατώρας για όσους έχουν πράσινα τιμολόγια θα είναι κοντά στα 16,5 λεπτά και με την επιδότηση του ΥΠΕΝ, αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 15 λεπτά.

Ενώ ακόμα πιο αισθητή θα είναι η ενίσχυση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Την Τρίτη 3/9 οι ανακοινώσεις

Άγνωστο παραμένει βέβαια το ακριβές ποσό της επιδότησης, καθώς το υπουργικό επιτελείο προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή μετά ταμειακών αποθεμάτων και ενίσχυσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους «αισιόδοξους» η επιδότηση θα φτάσει τα 1,5 λεπτά, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανέλθει στο 1 λεπτό/KWh, λόγω της πρωτοβουλίας αρκετών παρόχων να διατηρήσουν σταθερές τις χρεώσεις τους.

Την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και τον μήνα Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε «δεν θεωρούμε ότι η τιμή αυτή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά χωρίς μία μικρή ενίσχυση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 5 λεπτά ανά kWh για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο αφορούν στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανήλθε σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Οι τιμές των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο

Τα πράσινα τιμολόγια των προμηθευτών όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής έχουν ως εξής:

1.jpg