ΧΡΗΜΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι πάροχοι «συγκράτησαν» τα τιμολόγια και τον Σεπτέμβριο - Οριακά φθηνότερη τιμή

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι πάροχοι «συγκράτησαν» τα τιμολόγια και τον Σεπτέμβριο - Οριακά φθηνότερη τιμή

Ηλεκτρικές Λάμπες φωτός

FREEPIK

Οριακά φθηνότερο ρεύμα (κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ) θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τον μήνα που μόλις ξεκίνησε, καθώς μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη μικρή μείωση της τιμής ανά κιλοβατώρα, στο ίδιο μοτίβο της «συγκράτησης» ακολούθησαν και ο άλλοι πάροχοι με τα τιμολόγια ρεύματος, περιμένοντας πλέον την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την έκτακτη κρατική επιδότηση και στους λογαριασμούς. 

Αρχικά, το μεσημέρι της Κυριακής (1/9) η ΔΕΗ ανακοίνωσε την τιμή για το πράσινο τιμολόγιο μέχρι τις 500 Kwh στα 0,1594, το οποίο είναι 2,8% χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο. Από τις 500 Kwh και πάνω, η τιμή διαμορφώνεται στα 0.1714. Το δε νυχτερινό, ορίσθηκε στα 0,1284.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ για τον Αύγουστο προσέφερε το πράσινο τιμολόγιο στα 16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο με τις επιδοτήσεις που χορήγησε το ΥΠΕΝ υποχώρησε στα 14,7 λεπτά. Τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση 53% στο τιμολόγιο ρεύματος.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε με ανακοίνωσή της σε αλλαγή μιας από τις μεταβλητές που επηρεάζουν την εξίσωση του πράσινου τιμολογίου. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο Lu του μηχανισμού διακύμανσης επανατοποθετείται στα 0,125 ευρώ/KWh.

DEH

Ακολούθησαν και οι άλλοι πάροχοι

Ουσιαστικά, η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία που «έδειξε το δρόμο» της οριακής μείωσης στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο όμιλος ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμολόγιο Σεπτεμβρίου στα 15,87 λεπτά για το πράσινο ειδικό τιμολόγιο και για τα νοικοκυριά. Σημειώνεται πως η τελική τιμή του «Ηρων» μετά την κρατική επιδότηση του Αυγούστου (1,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα) είχε διαμορφωθεί για τον προηγούμενο μήνα στα 14,27 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η Protergia (METLEN, πρώην Mytilineos) έχει ανακοινώσει «πάγωμα» των τιμολογίων τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο επίπεδο που ίσχυσε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Έτσι η τιμή της Protergia διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα.

Για τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Σεπτεμβρίου μίλησε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ: «Οι εταιρίες είχαν προαναγγείλει ότι θα κρατήσουν τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο ίδιες με αυτές που είχαν τον Αύγουστο. H τιμή εκκαθάρισης αγοράς για τον Αύγουστο έκλεισε χθες στα 130 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 134 ευρώ. Άρα είμαστε και λίγο προς τα κάτω… γύρω στο 3,5%.

«Κλείδωσε» η κρατική επιδότηση

Όπως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα, η τιμή της κιλοβατώρας θα κινηθεί -μετά την έκπτωση- γύρω στα 0,15 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Βέβαια εγώ θεωρώ πως είναι ακριβή η τιμή αυτή. Θα είναι γύρω στα 0,15 ευρώ η τιμή του ρεύματος μετά την κρατική επιδότηση. Δηλαδή θα είναι 16,5 λεπτά η μέση τιμή και με την επιδότηση των 1,5 λεπτών θα πάει γύρω στα 15 λεπτά» συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η επιδότηση που αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ έχει στόχο να κρατήσει σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένονται πλέον το πρωί της Δευτέρας (2/9).