ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ρεύμα: Ενισχύσεις 20,8 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο - Αναλυτικά οι επιδοτήσεις

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη για επιδότηση ύψους 1,4 λεπτά ανά μεγαβατώρα. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 14 €/MWh ή 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 48 €/MWh ή 4,8 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά

Κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατώρα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, μετά την έκτακτη επιδότηση.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας είναι κοντά στα 16,5 λεπτά πριν την επιδότηση και με την επιδότηση των 1,4 λεπτών θα διαμορφωθεί οριακά κάτω από τα 15 λεπτά για τα περισσότερα τιμολόγια, εφόσον οι οικιακοί καταναλωτές δεν ξεπεράσουν τις 500 KWh.

Ωστόσο, ακόμα χαμηλότερη είναι η τελική τιμή για τους περίπου 700.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή στα 13 λεπτά/KWh.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης