ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στη Βουλή η επικύρωση της σύμβασης για το λιμάνι του Ηρακλείου

Στη Βουλή η επικύρωση της σύμβασης για το λιμάνι του Ηρακλείου

To λιμάνι του Ηρακλείου.

Eurokinissi

Αέρα στα πανιά του αποκτά μέσω Grimaldi ο Λιμένας Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, το λιμάνι αλλάζει σελίδα με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου από τον ιταλικό Όμιλο.

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του νέου επενδυτή αλλά και του δημοσίου, που θα τονώσουν την λειτουργική δραστηριότητα του λιμένα, περιγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου στον ιταλικό όμιλο Grimaldi . Η σύμβαση κατατέθηκε ήδη προς επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής για την ακρόαση φορέων, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι για τους χώρους του λιμένα που δεν παραχωρούνται θα δημιουργηθεί Λιμενικό Ταμείο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να προχωρήσει και σε υποχρεωτικές επενδύσεις που περιλαμβάνουν κτίρια για το Λιμενικό Σώμα και την πλοηγική υπηρεσία.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους του λιμένα μετάταξής τους σε άλλο νομικό πρόσωπο του δημοσίου τομέα.

Η μετάταξη διενεργείται σε κενή ή συστηνόμενη θέση, συναφούς κλάδου ή ειδικότητας, της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας. Εργαζόμενος που μετατάσσεται με τη συναίνεσή του σε κατώτερη κατηγορία, κατατάσσεται στον βαθμό και στο μισθολογικό κλιμάκιο αυτής, χωρίς να διατηρεί τυχόν διαφορά αποδοχών.

Η διαχείριση του κεντρικού λιμένα όπου βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρας ακτοπλοΐας φορτοεκφόρτωσης γενικού και χύδην φορτίου, διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και διοίκησης θα είναι στον ιδιώτη επενδυτή, ενώ στο λιμενικό ταμείο θα περιέλθουν ο Ενετικός Λιμένας του Δήμου Ηρακλείου, ο λιμένας των Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου, τα αλιευτικά καταφύγια ‘Αρβης και Καστρίου του Δήμου Βιάννου, και Λούτρας του Δήμου Γόρτυνας αλλά και οι εξωμετρικές ζώνες Β («Θεατρικός Σταθμός»), Γ («ΚΤΕΛ») και Δ («Λιμενικό Περίπτερο»).Επίσης περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Το 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου θα περιέλθει στον Όμιλο Grimaldi (Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές), έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα ως μέτοχος, ενώ και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή, προκειμένου το λιμάνι να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της Κρήτης και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Αναφορικά με το θέμα των ανταποδοτικών λιμενικών τελών ο νέος επενδυτής θα μπορεί να επιβάλλει και να εισπράττει για θέματα υποδομών και υπηρεσιών αλλά πάντα με τις αρχές της αντικειμενικότητας και της μη διάκρισης.

Σχετικά με την παροχή υπηρεσιών επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων εσωτερικών γραμμών τα τέλη λιμενικών υπηρεσιών θα μπορούν να αυξηθούν μόνο με έγγραφη συγκατάθεση του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα .

Τα τέλη για οποιαδήποτε λόγο θα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο μία φορά ετησίως κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης του κυβερνητικού φορέα και μέχρι ποσοστού που θα ισούται με την ποσοστιαία μεταβολή (αύξηση) του δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα αναπροσαρμογής η τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Επίσης το ποσοστό της αύξησης δεν θα πρέπει υπερβαίνει το 3% σε σχέση με τα αντίστοιχα τέλη που ίσχυαν προηγουμένως όπου αναπροσαρμόζονται με βάση τον τιμάριθμο.

Τυχόν βεβαιωμένα ή καταλογισθέντα σε βάρος της Ο.Λ.Η. Α.Ε. ποσά για ανταποδοτικά τέλη ή φόρο ηλεκτροδοτούμενων εκτάσεων ή ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης, βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ελληνικό δημόσιο συνάπτει την παραχώρηση που παρέχεται μέσω σύμβασης στο νέο επενδυτή έναντι ετήσιου ανταλλάγματος που σε σχέση με οποιαδήποτε χρονική περίοδο θα είναι 3,5% των ετήσιων συνδυασμένων πωλήσεων του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου ΑΕ.

Οι συνδυασμένες πωλήσεις περιλαμβάνουν τα ενοποιημένα έσοδα του ΟΛΗ και το αριθμητικό άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων με κάθε πρόσωπο που έχει συμφωνηθεί υποπαραχώρηση για την παροχή υπηρεσιών. Προβλέπεται επίσης η καταβολή στο Δημόσιο πρόσθετου ανταλλάγματος παραχώρησης , ίσου με ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί οποιωνδήποτε περιοδικών ταμειακών ροών σε σχέση με το Έτος Αύξησης εάν στη λήξη του ο Δείκτης Εσωτερικής Απόδοσης του Προτιμητέου Επενδυτή υπερβεί το είκοσι τοις εκατό (20%)

Η αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.) εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της Κρήτης, ενώ από την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης για τον Λιμένα Ηρακλείου από τη Βουλή εξαρτάται και η ολοκλήρωση των συναλλαγών που προβλέπονται στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) μεταξύ της ΟΛΗ Α.Ε. και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», από την οποία, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, θα προκύψουν έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του ιταλικού ομίλου για το λιμάνι του Ηρακλείου με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του λιμένα στην Ανατολική Μεσόγειο είχε αναφερθεί, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA, Emanuele Grimaldi.

Έχει επισημάνει ότι στους σχεδιασμούς του ομίλου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, των εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της μεταφοράς νέων οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμπορικό κομμάτι του λιμένα αναμένεται να δημιουργηθεί car terminal.

Επίσης, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζει να καταστήσει το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά πράσινο λιμάνι.

Ο ιταλικός όμιλος, με έδρα τη Νάπολη, διαθέτει στόλο άνω των 130 πλοίων και απασχολεί περίπου 17.000 άτομα. Αποτελείται από επτά ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ διαχειρίζεται περισσότερους από 20 λιμενικούς τερματικούς σταθμούς σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ