ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Σε σταθερή κατάσταση ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε - Κύκλωμα διακινητών βλέπουν οι Αρχές

Έβρος: Σε σταθερή κατάσταση ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε - Κύκλωμα διακινητών βλέπουν οι Αρχές

Συνοριοφύλακες στον Έβρο.

Eurokinissi

Σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, νοσηλεύεται ο 56χρονος συνοριοφύλακας ο οποίος τραυματίσθηκε - χθες το απόγευμα - από πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά κι ενώ εκτελούσε περιπολία σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο τραυματίας -ο οποίος έφερε τραύματα στην αριστερή κοιλιακή χώρα - μεταφέρθηκε αρχικά από τους συναδέλφους του στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Αναφορικά με τον τραυματισμό σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σημειώνεται πως το περιστατικό - το οποίο ερευνάται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές- σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου περίπου στις 18.30 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Έβρου, όπου Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά.

Σώθηκε για δύο χιλιοστά

Είναι εκτός κινδύνου καθώς το χειρουργείο φαίνεται να πήγε καλά. Γιατροί που χειρούργησαν τον συνοριοφύλακα και μίλησαν στο Open δήλωσαν ότι είναι πολύ τυχερός γιατί αν η σφαίρα πήγαινε 2 χιλιοστά πιο κάτω, η κατάσταση θα ήταν δυσκολότερη διότι ενδεχομένως θα έχανε και το λεπτό του έντερο.

Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία να διενεργήσει έρευνα και περιπολίες για το περιστατικό.

Η ΕΛΑΣ εξετάζει ως πιθανότερο σενάριο ο δράστης να ήταν διακινητής, ο οποίος πυροβόλησε στην προσπάθειά του να προωθήσει τους μετανάστες προς την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα.

Στο σημείο που έγινε χθες το αιματηρό περιστατικό θα μεταβούν και σήμερα ειδικά κλιμάκια για να συνεχίσουν τις περιπολίες και τις έρευνες ενώ την ίδια ώρα ευτυχώς τα νέα είναι θετικά για την υγεία του συνοριοφύλακα.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι πυροβολήθηκε με πιστόλι με την βολίδα να βρίσκει τον νεαρό συνοφιορύλα στην κοιλιά.

Η Ελλάδα ενημέρωσε την Τουρκία για το αιματηρό περιστατικό στον Έβρο - Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Όλες τις λεπτομέρειες για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον Έβρο και τον τραυματισμό του συνοριοφύλακα έδωσε ενημερώνοντας την Τουρκία η Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις τουρκικές για το πώς έγινε το περιστατικό ζητώντας στην ουσία η Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες στο έδαφός της και να ανακαλύψει ποιο είναι το παράνομο κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών που δεν δίστασε χθες να ανοίξει πυρ σε βάρος Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι παρά την κινητοποίηση της Ελλάδας με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει δεν έχει καταγραφεί το περιστατικό όμως επιχειρησιακά έχουν δώσει ότι πληροφορίες γνωρίζουν στις τουρκικές αρχές για να διενεργήσουν τις δικές του έρευνες.

«Εγκληματικά κυκλώματα διακινητών»

Για «εγκληματικά κυκλώματα διακινητών» έκανε λόγο προ ημερών ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε «βατό» ως τότε το φετινό καλοκαίρι ως προς τον όγκο των μεταναστευτικών ροών.

Μιλώντας στο www.thrakinet.tv, ο κ. Γιαλαμάς υποστήριξε πως «βλέπουμε πάλι τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών να λειτουργούν μη λογαριάζοντας ανθρώπινες ψυχές, μη λογαριάζοντας τους ίδιους τους εαυτούς τους».

«Δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό, συνάδελφοί μου όλοι μαζί προσπαθούμε να επιχειρήσουμε και σε πολύ μεγάλο βαθμό το καταφέρνουμε», κατέληξε ο κ. Γιαλαμάς.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 18.20 σε παρέβρια περιοχή του Σουφλίου Έβρου, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα ευρισκόμενα στην τουρκική πλευρά.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκε Έλληνας συνοριοφύλακας, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για παροχή πρώτων βοηθειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ