ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία κατέθεσαν κοινή πρόταση για το φυσικό αέριο

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία κατέθεσαν κοινή πρόταση για το φυσικό αέριο
Η πρόταση κάνει λόγο για έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η «Ομάδα των 4 χωρών» που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο συνέταξαν μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς αυτές να περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες επικράτειες και σε χρήση φυσικού αερίου για συγκεκριμένο σκοπό», αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters.

Σημειώνεται πως στην Σύνοδο της Παρασκευής, οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αλλά και τον τρόπο που θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, ενώ προηγήθηκε χθες προπαρασκευαστική τηλεσύσκεψη της «Ομάδας των 4 κρατών» και όλες οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, με τη συνδρομή των τεχνικών τους κλιμακίων.

Αναφερόμενος στη χθεσινή άτυπη τηλεδιάσκεψη για το θέμα, όπου συμμετείχε και η Γερμανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κώστας Σκρέκας τόνισε πως υπάρχουν δύο τρόποι ως προς την πρόταση για το πλαφόν.

Πρώτον να οριστεί ένας απόλυτος αριθμός, λύση που όμως συνεπάγεται αρκετά προβλήματα και δεύτερον να προταθεί ένα μεταβαλλόμενο όριο που θα κυμαίνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων αγορών όπως το Henry Hub στις ΗΠΑ, ο δείκτης της Ασίας και της Αυστραλίας.

Μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Εφόσον λυθούν τα θέματα ρευστότητας των χρηματιστηρίων αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Δεν έχουμε μείνει σε μια γενικόλογη πρόταση, έχουμε δουλέψει για να τη στοιχειοθετήσουμε και να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές ώστε η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για κανονισμό» τόνισε ο υπουργός.

Όπως επισήμανε το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και εγείρει προβληματισμούς για τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, αφού ένα πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές που καταγράφονται στις άλλες διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομολόγηση στην Ασία φορτίων LNG που κανονικά προορίζονταν για τη «Γηραιά Ήπειρο».

«Με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, έχουμε δουλέψει σε τεχνικό επίπεδο ώστε να στοιχειοθετήσουμε την πρόταση, η οποία απαντά τόσο στο ζήτημα του κόστους, όσο και στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες χώρες να στηρίξουν αυτή την πρόταση», υπογράμμισε. Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, τότε τα κράτη-μέλη θα δώσουν στην Κομισιόν να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση, ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση σχετικού Κανονισμού.

Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ χθες, Τετάρτη.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό των τιμών σε σχέση με το TTF κατά τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, αναφερόμενη στην τιμή του φυσικού αερίου του ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF), μετέδωσε το Reuters.

«Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους» σημείωσε στην επιστολή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.