Σε δημοπρασία τρεις νέες μονάδες απορριμμάτων - Πώς θα γίνει η Πράσινη Μετάβαση
Προχωρούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δημοπράτησης αναγκαίων υποδομών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δρομολογεί τους στόχους που έχει θέσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του προγράμματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως η προχωράει η δημοπράτηση ακόμα τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη «στην Πράσινη Μετάβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο 15θήμερο η δημοπράτηση τριών μονάδων απορριμμάτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο με προϋπολογισμό 68,5 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στις 25 τον συνολικό αριθμό των δημοπρασιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 3ετίας.
Πιο αναλυτικά, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Πάτρας:
- έχει προϋπολογισμό 44,5 εκατ. ευρώ,
- είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και
- 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων,
- περιλαμβάνει και τη λειτουργία του για 6 έτη.
Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων της ΠΕ Αχαϊας και το έργο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Πατρέων.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης και των λοιπών υποδομών:
- έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ,
- έχει συνολική δυναμικότητα 27.000 τόνους περίπου,
- θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και
- ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 27 έτη.
Η μονάδα θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων της περιοχής.
Δικαιούχος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Τήνου:
- έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και
- περιλαμβάνει τη λειτουργία για έξι έτη.
Δικαιούχος και αυτού του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
Το ΕΣΔΑ καθορίζει την πολιτική, τις στρατηγικές, τους άξονες καθώς και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους διαχείρισης αποβλήτων και των επιμέρους ρευμάτων τους, θέτοντας παράλληλα τους άξονες δράσεων και μέτρων για την επίτευξη των στόχων που θέτει τόσο η εθνική όσο και η νομοθεσία της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων. Εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει πολιτική δέσμευση του συνόλου των Υπουργείων για την εφαρμογή του και ενιαία προσέγγιση αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της χώρας.
Δείτε εδώ την σχετική απόφαση:
Το νέο ΕΣΔΑ (2020-2030)Το νέο ΕΣΔΑ (2020-2030) έχει θέσει φιλόδοξους στόχους συμβατούς με τους στόχους των οδηγιών της Ε.Ε. για τη διαλογή στην πηγή, που είναι και στόχοι των οδηγιών της δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία, και ιδίως την επίτευξη της αύξησης της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) τουλάχιστον σε ποσοστό 55 % κατά βάρος μέχρι το 2025 και 60% κατά βάρος μέχρι το 2030. Επίσης τίθεται ως στόχος η ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής στο 10% των παραγόμενων ΑΣΑ έως το 2030.Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων το ΕΣΔΑ προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων καθώς και τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίησή τους, στοχεύοντας ιδίως στην ανάπτυξη της χωριστής συλλογής, όπου μεταξύ των άλλων προβλέπει
- τη χωριστή συλλογή νέων ρευμάτων αποβλήτων,
- τη διαλογή στην πηγή,
- στην αρχή «Πληρώνω Όσο Πετάω»,
- την ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Επιπλέον προβλέπονται προγράμματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού, τα οποία σημειωτέον ήδη δρομολογούνται.
Να θυμίσουμε πως η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θεσπίστηκε το 2020 με όραμα να γίνει η Ευρώπη, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.
Στόχος είναι μέχρι το 2035 η ταφή των απορριμμάτων στην Ευρώπη να μειωθεί από το σημερινό 25% στο 10%, ενώ για το πρόγραμμα αυτό η Ευρώπη θα διαθέσει συνολικά 1,8 τρισ. ευρώ και εκτιμάται πως θα δημιουργήσει περί τις 1.236 νέες θέσεις εργασίας.