ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιχειρηματικά πάρκα: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία τους

Επιχειρηματικά πάρκα: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία τους
Το σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Το πλαίσιο για την ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων προβλέπει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Αυγούστου.

Σκοπός του, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η θέσπιση του πλαισίου ρύθμισης των Επιχειρηματικών Πάρκων ώστε να επιτυγχάνει την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο, καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και ενδιαφερόμενο, να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμο έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως επισημαίνεται, γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί:

(α) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,

(β) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση και περιβαλλοντική υποβάθμιση,

(γ) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

(δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

(ε) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών,

(στ) στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης,

(θ) στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

Τύποι επιχειρηματικών πάρκων:

Τα επιχειρηματικά πάρκα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1»: Πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε κατηγορίας περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).

β) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α2»: Πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων των κατηγοριών Α2 και Β περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011.

γ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.)»: Οργανώνεται για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών με Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (Α.Β.Σ.).

δ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.)»: Οργανώνεται σε περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί ή πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μεμονωμένη μεγάλη μονάδα (Μ.Μ.Μ), για το οποίο δεν απαιτείται πολεοδόμηση. Ως Μ.Μ.Μ. θεωρούνται αυτές που ασκούν μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες του Β’ Μέρους του ν. 3982/2011 (Α’ 143) ή δραστηριότητες εφοδιαστικής του ν. 4302/2014 (Α’ 225) με την ελάχιστη έκταση του άρθρου 19 του παρόντος.

ε) «Τεχνόπολη»: το Ε.Π. που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Οι παραπάνω τύποι δύναται να χαρακτηρίζονται και ως «Οικολογικό Πάρκο», εφόσον οργανώνονται και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδέχονται δραστηριότητες, με τις οποίες επιτυγχάνονται περιβαλλοντικοί στόχοι, μετρήσιμοι με βασικούς δείκτες αποδοτικότητας ως προς τη χρήση ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρώτων υλών, υδάτων γης και ως προς τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία.

Η ίδρυση και οι προϋποθέσεις

Η πρωτοβουλία ανάπτυξης τους. ανήκει σε Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) η οποία για την επίτευξη του σκοπού της δύναται να εκμισθώνει, εκποιεί ή κατ' άλλο τρόπο παραχωρεί εκτάσεις κυριότητάς της ή επί των οποίων διαθέτει άλλα δικαιώματα.

Η σύσταση της Ε.Α.Δ.Ε.Π. ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες από την έκδοση της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π. του άρθρου 10, διαφορετικά η απόφαση ανακαλείται.

Για την ίδρυσή του υποβάλλεται στη Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αίτηση από την ενδιαφερόμενη Ε.Α.Δ.Ε.Π., η οποία συνοδεύεται από Επιχειρηματικό Σχέδιο το οποίο αποτυπώνει τη σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου και τη συμβατότητά των χρήσεων γης με την προστασία του περιβάλλοντος και τη θέση ανάπτυξής του.

Ο φάκελος υποβολής της αίτησης συνοδεύεται υποχρεωτικά από μελέτη ορκωτού ελεγκτή, στην οποία εξετάζεται, εάν τηρούνται οι χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις.

Η Ε.Α.Δ.Ε.Π. όπως επισημαίνεται πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της αιτούμενης έκτασης όπου θα ιδρυθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο. Οι ιδιοκτήτες γης εντός της αιτούμενης έκτασης δύνανται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Α.Δ.Ε.Π, εισφέροντας ως συμμετοχή τους την ιδιοκτησία γης τους και λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους.

Εφόσον πρόκειται για δημόσια ή δημοτικά κτήματα ή ακίνητα εταιρειών στις οποίες συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό Δημόσιο, η Ε.Α.Δ.Ε.Π. αρκεί να έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα κατοχής επ’ αυτών με παραχώρηση σύμφωνα με τον ν. 4413/2016 (Α΄148) ή με παραχώρηση της χρήσης ή με μίσθωση ή σύσταση δικαιώματος επιφανείας υπέρ αυτής. Υπάσχουν επίσης προϋποθέσει, εάν η Ε.Α.Δ.Ε.Π. έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, του ο(80%) της συνολικά αιτούμενης έκτασης και δεν μπορεί να διασφαλίσει το υπολειπόμενο είκοσι τοις εκατό (20%).

Η έγκριση για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου

Η ανάπτυξη του Ε.Π. εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση:

α. του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α΄167) σύμφωνα με το άρθρο εικοστό του ν. 4787/2021 (Α΄44), περί των αρμοδιοτήτων και της συγκρότησής του για τις περιπτώσεις Ε.Π. που χωροθετούνται εντός Αττικής ή Θεσσαλονίκης.

β. του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου του ο.τ.α. β’ βαθμού. Κατά το στάδιο γνωμοδότησης εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, διεξάγεται η διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα αποτελέσματα της οποίας υποβάλλονται μαζί με τη γνωμοδότηση.

Η προθεσμία για τη γνωμοδότηση της παρ. 2 είναι 60 ημέρες από τη λήψη επί αποδείξει του σχετικού φακέλου.

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του άρθρου 10, το Ε.Π. πολεοδομείται. Για την πολεοδόμησή του καταρτίζεται από την Ε.Α.Δ.Ε.Π. ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής με βάση οριζοντιογραφία και υψομετρικό τοπογραφικό και κτηματογραφικό διάγραμμα.

Έπειτα από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής, με μέριμνα της Ε.Α.Δ.Ε.Π. συντάσσονται οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες των έργων ανάπτυξης του Επιχειρηματικού πάρκου, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μαζί με εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των έργων.

Τα έργα υποδομής των Επιχειρηματικών Πάρκων ολοκληρώνονται μέσα σε τρία έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής. Είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης έως δύο ετών με αίτημα της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Νέα παράταση μπορεί να χορηγείται σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

Η διαπίστωση ολοκλήρωσης των έργων υποδομής συντελείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύεται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο και σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

Με την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται η λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Αν η υλοποίησή του γίνεται σε διακριτές φάσεις, επιτρέπεται η διαπίστωση τμηματικής ολοκλήρωσης των έργων υποδομής.