ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές ξεπερνούν τον φόβο του πολέμου και ξαναβρίσκουν κέρδη

Οι αγορές ξεπερνούν τον φόβο του πολέμου και ξαναβρίσκουν κέρδη
Το αισιόδοξο κλίμα επικράτησε το πρώτο δεκαήμερο του 2023, με τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών να «επανέρχονται» στα επίπεδα που είχαν τον Ιανουάριο του 2022 AP Photo

Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να πέφτουν οι τόνοι και το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης ύφεσης δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη έκαναν «ποδαρικό» με θετικό πρόσημο το 2023.

Το αισιόδοξο κλίμα επικράτησε το πρώτο δεκαήμερο του 2023, με τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών, μεταξύ των οποίων και του φυσικού αερίου, να «επανέρχονται» στα επίπεδα που είχαν τον Ιανουάριο του 2022, πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Sentix, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη τον Ιανουάριο κατέγραψε βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις -17,5 μονάδες έναντι -21 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -18 μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022.

Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός ήταν οι «τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης» για τις αγορές του 2022 και παρότι οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ξεπεραστεί, οι αναλυτές διεθνώς εμφανίζονται ήπια αισιόδοξοι πως το 2023 μπορεί να είναι μια θετική χρονιά, τελικά.

Ξεχωρίζει το ΧΑ

Ειδικότερα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρότι η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει επιφυλακτική και ακόμα και περιορισμένη ανά τομείς, από την αρχή της χρονιάς, οι επενδυτές δείχνουν τη διάθεση τους να ξεπεράσουν τα ορόσημα των 940, 950, ακόμα και των 960 μονάδων χθες Δευτέρα 9/1. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αν και παραμένει σε θετικό επίπεδο ως επί το πλείστον δείχνει πιο ευάλωτος στους διεθνείς παράγοντες, κάτι που συγκρατεί την άνοδο του σε υψηλότερο επίπεδο, ιδιαίτερα την ώρα που οι βασικοί δείκτες σε Ασία και ΗΠΑ σημείωσαν ισχυρές απώλειες, με φόντο την ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα και τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες των αγορών αναμένουν πως οι μετοχές θα έχουν διψήφιες αποδόσεις το 2023 αν και η αρχή της χρονιάς εκτιμάται πως θα είναι επώδυνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων από τις BlackRock, Goldman Sachs Asset Management and Amundi, μεταξύ άλλων, το 71% θεωρεί ότι οι μετοχές θα καταγράψουν κέρδη στο έτος, με το 19% να θεωρεί ότι θα υποχωρήσουν. Εκείνοι που αναμένουν κέρδη, εκτιμούν ότι οι μετοχές το 2023 θα επιστρέψουν ένα 10% στους επενδυτές. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα κέρδη της τάξεως του 10% είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που σημείωσαν οι μετοχές στην πορεία ανάκαμψής του το 2009 και το 2019.

Ανάσα στο φυσικό αέριο

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του έτους, το πολύτικο καύσιμο έφτασε να συναλλάσσεται σχεδόν στα 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που θυμίζει τις προ κρίσεις εποχές, στο χαμηλότερο επίπεδο του δωδεκαμήνου

Οι τιμές πλέον έχουν φτάσει και παραμένουν σταθερά στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών.

Η μειωμένη ζήτηση, κυρίως λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών, έχει ως αποτέλεσμα «γεμάτες αποθήκες», σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Μάλιστα, η επάρκεια που υπάρχει προκαλεί εντύπωση καθώς το ποσοστό είναι περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% στις αρχές του 2023 σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 διαψεύδει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και από θεσμικούς φορείς της ΕΕ ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο.

Ωστόσο, η ανασφάλεια σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις παραμένει και οι αναλυτές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, όπως απότομη αλλαγή του καιρού ή μια ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως έχει επισημάνει σχετικά και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, με το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δισ. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης.