ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Τι είναι ο TTF - Γιατί θέλει να τον αλλάξει η Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Τι είναι ο TTF - Γιατί θέλει να τον αλλάξει η Κομισιόν
Αν και είναι το βασικό σημείο αναφοράς, ο TTF δεν είναι ο μοναδικός δείκτης με τον οποίο συναλλάσεται το φυσικό αέριο AP - MATTHIAS RIETSCHEL

Το ακρωνύμιο «TTF» αντιστοιχεί στις λέξεις «Title Transfer Facility» και είναι o βασικός δείκτης που χρησιμοποιείται για την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης, ή τουλάχιστον «είναι» μέχρι στιγμής, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένας νέος πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης.

Πιο αναλυτικά, προκειται για το σημείο αναφοράς στη χονδρική τιμή αγοράς φυσικού αερίου, δηλαδή της τιμής αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών, το οποίο διαπραγματεύεται στα πλαίσια του ICE – Endex Exchange στο Άμστερνταμ, δηλαδή του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας.

Το TTF λειτουργεί όπως όλοι οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς συναλλάσσεται με πραγματικούς προμηθευτές, χρήστες φυσικού αερίου και επενδυτές.

Αυτό το σημείο διαπραγμάτευσης παρέχει τη δυνατότητα σε ορισμένους εμπόρους στην Ολλανδία να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, φυσικές συναλλαγές και άλλες συναλλαγές και παρότι ξεκίνησε το 2003 σαν μια απλή θυγατρική εταιρεία της Gasunie Transport Services B.V. η οποία είναι διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ολλανδίας, στην πορεία μετατράπηκε στην πλατφόρμα με τους περισσότερους συναλλασσόμενους στην Ευρώπη.

Αν και είναι το βασικό σημείο αναφοράς, δεν είναι ο μοναδικός δείκτης με τον οποίο συναλλάσσεται το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ο διάδοχος του βρετανικού National Balancing Point (NBP), του βασικού δείκτη για το φυσικό αέριο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

natural-gas-index.jpg
Αν και είναι το βασικό σημείο αναφοράς, ο TTF δεν είναι ο μοναδικός δείκτης με τον οποίο συναλλάσεται το φυσικό αέριο

Σημειώνεται πως το φυσικό αέριο στο TTF διαπραγματεύεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα (€/MWh).

Αυτή την ώρα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο 5,5% στα 209 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πώς επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βασίζεται στις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου (παραγώγων) που εμπορεύονται στο TTF, οπότε οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελληνική χονδρεμπορική αγορά εναρμονίζονται με την Ευρωπαϊκή αγορά.

Υπενθυμίζεται πως πριν την υιοθέτηση του τιμής του TTF στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου μέχρι τιμολογούσε το εμπόρευμα σύμφωνα με την τιμή του πετρελαίου, κάτι που δημιουργούσε μεγάλες διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εισήγηση της Κομισιόν

«Σήμερα η αγορά μας φυσικού αερίου έχει αλλάξει θεαματικά: από το αέριο αγωγών κυρίως σε αυξανόμενες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», όμως όπως τόνισε ο δείκτης αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου, ο TTF, δεν έχει προσαρμοστεί.

Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ελληνική πρόταση για καλύτερο υπολογισμό του πραγματικού κόστους στην αγορά, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο πιο προσιτές τιμές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχετική πρόταση είχε κάνει και μέσα από το προφίλ του στο LinkedIn ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Κωνσταντίνος Ξιφάρας, ο οποίος με ανάρτηση του είχε εκφράσει την εκτίμηση του πως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τιμολογησης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θέτοντας το ερώτημα αν το δείκτης TTF θα πρέπει να παραμείνει το βασικό σημείο αναφοράς.

Όπως είχε σημειώσει:

«Το #TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και «πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης».