Καλή απόφαση για το χρέος και αλλαγή ατζέντας προσδοκά η Αθήνα
Με την έκθεση συμμόρφωσης που επικύρωσε την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το κρισιμότερο Eurogroup, στο οποίο θα αποσαφηνιστούν, μεταξύ άλλων, τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος.
Ενώ το παζάρεμα συνεχίζεται μέχρι την ύστατη στιγμή, όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης δηλώνουν αισιόδοξα πως σήμερα θα λυθεί οριστικά το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους σε μια συνεδρίαση που προδιαγράφεται πολύωρη. Στις προτάσεις για την ελάφρυνση περιλαμβάνονται: η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η σταδιακή επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), η αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.
Η Αθήνα ελπίζει σε μια επιμήκυνση άνω των οκτώ ετών κι αν η απόφαση κινηθεί εκεί, θα είναι αρκετά ικανοποιημένη.
Πέρα από την ουσία που θα έχει μια τέτοια απόφαση, η κυβέρνηση θα αποκτήσει ακόμη ένα «όπλο» στο αφήγημά της ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να μεταστρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών από το Σκοπιανό σε μια θετική ατζέντα.
Οι «παρενέργειες» από την υπογραφή της συμφωνίας έχουν μεν υποχωρήσει ωστόσο το νοσηρό κλίμα με τις απειλές κατά στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού προβληματίζει.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει διευρυμένη καμπάνια ενημέρωσης για τη συμφωνία των Πρεσπών σε όλες τις περιφέρειες της επικράτειας ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου αναζητείται το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εξορμήσεις.
Το στοιχείο του αιφνιδιασμού παραμένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης ως ο ιδανικός τρόπος για την αλλαγή ατζέντας. Το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Ιουλίου, η συνταγματική αναθεώρηση, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα λόγω των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 αλλά κι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός πριν ή μετά τη ΔΕΘ, είναι κάποια από αυτά τα «όπλα».
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις. Παρότι υπάρχει καταγεγραμμένη η επιθυμία για επαναδιαπραγμάτευση, στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αναφέρεται ρητά ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν κανονικά. Δηλαδή το 2019 θα εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων και αντίμετρα όπως π.χ. το επίδομα στέγης, ενώ το 2020 θα περικοπεί το αφορολόγητο με ταυτόχρονη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα ανακουφίσουν τα ασθενέστερα στρώματα και θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.