ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι Γάλλοι οινοποιοί αγοράζουν εκτάσεις στη Βρετανία

Γιατί οι Γάλλοι οινοποιοί αγοράζουν εκτάσεις στη Βρετανία
UNSPLASH

Έδαφος κερδίζουν τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις της Γαλλίας στη Βρετανία όσον αφορά τον αφρώδη οίνο καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργειά του. 

Παραδοσικά η σαμπάνια, παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. H περιοχή της Σαμπάνιας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας.

Αυτό το ψυχρό κλίμα οινοποίησης, όπως αναφέρει το Euronews λειτουργεί στην πραγματικότητα υπέρ του αφρώδους οίνου, καθώς ο οινοποιός χρειάζεται πολύ υψηλή οξύτητα στα σταφύλια του για να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομικές συνθήκες για την παραγωγή με την παραδοσιακή μέθοδο.

Δεύτερον, το έδαφος σε αυτό το τμήμα της Γαλλίας έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κιμωλία, η οποία διατηρεί τη φρεσκάδα και τη μεταλλικότητα που είναι, και πάλι, τέλεια στοιχεία για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Πράγματι, το κορυφαίο επίπεδο της Σαμπάνιας - τα Grands Crus - παράγονται σχεδόν αποκλειστικά στις περιοχές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κιμωλία.

Η κιμωλία είναι εξαιρετική για την αποστράγγιση και ταυτόχρονα μπορεί να αποθηκεύσει την υγρασία όταν υπάρχει ξηρασία. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία, έχετε τις τέλειες συνθήκες για την καλλιέργεια σαμπάνιας. Αλλά αν βάλουμε στο παιχνίδι την κλιματική αλλαγή, έχουμε πρόβλημα.

Τα σταφύλια γίνονται όλο και πιο ώριμα, ακόμη και σε συγκριτικά πιο δροσερές χρονιές με αποτέλεσμα να υπάρχει το ερώτημα πως μπορεί να υπάρχει διασφάλιση για το μέλλον.

Και η απάντηση βρίσκεται στη γη ακριβώς στην άλλη άκρη της περίφημης σήραγγας της Μάγχης. Το Κεντ και η νοτιοανατολική Αγγλία, όπου παράγεται σε ραγδαία αυξανόμενη κλίμακα αφρώδης οίνος που δίνει τώρα στην Αγγλία και τη Γαλλία ένα ακόμη πεδίο για συνεργασία.

Γίνεται όλο και καλύτερος ο αγγλικός αφρώδης οίνος

Ο αγγλικός αφρώδης οίνος λέγεται ότι γνωρίζει αναγέννηση. Τα εδάφη σε πολλές περιοχές του Κεντ, του Σάσεξ και του Σάρεϊ, έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε κιμωλία με τα εδάφη των αγιασμένων περιοχών καλλιέργειας της Σαμπάνιας, και αυτό επειδή η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ίδιας λεκάνης του Παρισιού που ανέπτυξε παχιά στρώματα κιμωλίας που σχηματίστηκαν από απολιθώματα πλαγκτού πριν από 60 έως και 100 εκατομμύρια χρόνια.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κλίμα στη νοτιοανατολική Αγγλία είναι συγκρίσιμο με εκείνο της Σαμπάνιας πριν από 50 χρόνια, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό στη βορειοανατολική Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα ένα ανησυχητικό ποσοστό ξεραμένων σταφυλιών λόγω της υπερβολικής θερμότητας.

Είναι αυτό το απίστευτο έδαφος που έχει προσελκύσει έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο του αφρώδους οίνου: Champagne Taittinger ο οποίος έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων προσδοκώντας σε μεγάλα ωφέλη, δεδομένης και της θέσης του στην παγκόσμια αγορά. Κάτι που θα φανεί στο μέλλον μόλις κυκλοφορήσει το πρώτο μπουκάλι.