«Συνεργασία μόνο μετά από εκλογές», απαντά η Κεντροαριστερά στα σενάρια για αντικατάσταση των ΑΝΕΛ
Σε θρυαλλίδα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, ικανών να επανακαθορίσουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας το προσεχές διάστημα, μπορεί να εξελιχθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, πάντως, αναμένεται καθοριστική καθώς από τη μία οι ΑΝΕΛ θα δώσουν στίγμα των προθέσεών του και από την άλλη η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη διαπραγμάτευση.
Με δεδομένες τις δυσκολίες που προκαλεί στον χειρισμό της υπόθεσης η στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιμένει στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και την αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια για την αναδιανομή της πολιτικής τράπουλας, δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου για την «καλή χημεία» μεταξύ του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, ένα από τα σενάρια μιλά ακόμη και για ενδεχόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση, με το ζητούμενο να είναι το ποιο κόμμα θα τον αντικαταστήσει.
«Όχι» από Γεννηματά και Θεοδωράκη σε κυβερνητική συνεργασία
Πηγή:(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Παρά το καλό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Φώφη Γεννηματά, συνεργάτες της απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν: «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα». Μάλιστα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η άρνησή του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με πρωθυπουργό τον κ Τσίπρα», συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ Καμμένο.
Κρίσιμη εβδομάδα
Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε πάντως, θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστική, δεδομένης της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και της δέσμευσης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την επιδίωξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε το Σάββατο μετά τον γύρο επαφών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποτίμησε θετικά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, διαπιστώνοντας περιθώριο σύγκλησης με τα κόμματα-πλην της Νέας Δημοκρατίας-για το Σκοπιανό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να σχολιάζει σχετικά στον Real Fm ότι «το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων».
Χαρακτήρισε μάλιστα «δεδομένη και σταθερή» την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην καλή χημεία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, σημειώνοντας παράλληλα σχετικά με τον υπουργό Άμυνας πως ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς θα καθορίσει τη στάση του κόμματος στο επόμενο διάστημα. Πάντως, η αίσθηση που επικρατεί στους ΑΝΕΛ είναι ότι αν το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ φτάσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, δύσκολα το κόμμα θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας.