Αποκάλυψη Bild: Η Μέρκελ μίλησε στον Τσίπρα για την υπόθεση του Αφγανού
Νέα διάσταση δίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, καθώς στο επίκεντρο δεν βρέθηκαν μόνο τα δημοσιονομικά και οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ένα σοβαρό θέμα, που έχει δημιουργήσει μία περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Μπορεί όλοι να πίστευαν ότι η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν το καυτό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ωστόσο η κυριακάτικη έκδοση της Bild, σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έθεσε το θέμα του Αφγανού δολοφόνου που διέφυγε από την Ελλάδα και σκότωσε ένα κορίτσι στην Γερμανία, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα, καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.
Το δημοσίευμα, επικαλείται και τη δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Τόμας ντε Μεζιέ: «Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα παράσχει σημαντικό αριθμό στοιχείων και προσωπικών δεδομένων στις γερμανικές αρχές ασφαλείας ώστε να τις βοηθήσει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».
Παράλληλα, η Bild, υπογραμμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα επανεκτιμήσει τον Ιανουάριο αν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά.
Το χρονικό της δολοφονίας και η γερμανική αντίδραση
Η υπόθεση του νεαρού Αφγανού που βίασε και δολοφόνησε την 19χρονη Μαρίας Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας απασχολεί έντονα τις ελληνικές αρχές, μετά τα πυρά που δέχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και τις κατηγορίες για σοβαρές παραλείψεις.
Η κόντρα έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της χώρας με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εξέδωσε ποτέ διεθνές ένταλμα σύλληψης. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια της Μαρίας συγκλονίζει κάνοντας έκκλησή, οι δωρεές στην μνήμη της Μαρίας να δοθούν σε ιδρύματα που στηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Κέρκυρα 2013
Το 2013, ο Hussein K. ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στην περιοχή Μαντούκι της Κέρκυρας. Στις 26 Μαΐου, αποπειράθηκε να κλέψει την τσάντα της 20χρονης φοιτήτριας, Σπυριδούλα Χάιδου, η οποία έκανε διακοπές στο νησί.
Εκείνη την ώρα περνούσε ένα αυτοκίνητο, στη θέα του οποίου ο Αφγανός σήκωσε την κοπέλα στα χέρια και την έριξε σε γκρεμό με αποτέλεσμα, η φοιτήτρια, να υποστεί σοβαρές κακώσεις και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου ειδοποίησε την αστυνομία. Λίγες ώρες αργότερα ο Αφγανός συνελήφθη.
Η Δίκη του Hussein K.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2014 ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών και, ως ανήλικος, οδηγήθηκε στην Κασσαβέτεια φυλακή ανηλίκων, στον Βόλο.
Από εκεί ,αποφυλακίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015, κάνοντας χρήση του επονομαζόμενου "νόμου Παρασκευόπουλου", για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Όπως εξηγεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
«Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε»
Έκτοτε, τα ίχνη του Hussein χάνονται. Άγνωστό πως, θα βρεθεί στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2015. Ο Αφγανός δράστης είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα έγγραφο με ημερομηνία γέννησης 1 Ιανουαρίου 1996. Αν το έγγραφο ήταν γνήσιο, τότε όταν έφθασε στη Γερμανία είχε κλείσει τα 20, ωστόσο, δηλώθηκε και πάλι ως ασυνόδευτος ανήλικος.
Ο βιασμός και η δολοφονία της Μαρίας
Η 19χρονη Μαρία Λαντενμπέργκερ επέστρεφε με το ποδήλατο της από ένα πάρτι στην Πανεπιστημιούπολη της Φράιμπουργκ, όταν έπεσε θύμα βιασμού. Ο νεαρός Αφγανός, αφού τη βίασε, τη σκότωσε και πέταξε το πτώμα της στο ποτάμι, εκεί όπου το βρήκαν οι γερμανικές αρχές.
Ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας είναι ο Κλέμενς Λαντενμπέργκερ, δικηγόρος, και δεξί χέρι του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Η κηδεία της κοπέλας έγινε στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από συγγενείς και φίλους, παρευρέθηκαν και πολλά στελέχη της Κομισιόν.
Ο Κλέμενς Λαντενμπέργκερ είπε για την κόρη του:
«Η Μαρία, κάθε μέρα από τα 19 χρόνια που έζησε, ήταν μια ηλιαχτίδα χαράς στην οικογένεια μας και θα μείνει πάντα έτσι. Ευχαριστούμε το Θεό για το δώρο που μας έδωσε και είμαστε σίγουροι ότι είναι μαζί του τώρα».
Τα πυρά των Γερμανών
Ο Γερμανός υπουργών Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, έριξε ευθείες βολές για σοβαρές παραλείψεις των ελληνικών αρχών.
«Πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Ασφαλώς θα πρέπει να το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά. Σε διαφορετική περίπτωση (αν είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα) και στο πλαίσιο ενός τακτικού ελέγχου από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, ο δράστης, θα είχε υποπέσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στην αντίληψη των αρχών».
Για «παταγώδη αποτυχία» των ελληνικών αρχών έκανε λόγο και η Ένωση των Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος BKD. «Εάν οι Έλληνες είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας», είπε προς τη σημερινή Bild ο επικεφαλής του BDK Αντρέ Σουλτς.
«Ούτε η Ιντερπόλ ούτε και το Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) είχαν ειδοποιηθεί, παρότι ο ίδιος και παρά τους περιοριστικούς όρους εγκατέλειψε την Ελλάδα λίγο μετά την αποφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2015», ανέφερε σε ρεπορτάζ της και η Bild, επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Αν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Αφγανού, θα τον είχαμε συλλάβει» γράφει η Süddeutsche Zeitung και συμπληρώνει «Όλες οι προκαταλήψεις κατά των ελληνικών κρατικών αρχών επιβεβαιώνονται»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές αποτυγχάνουν παταγωδώς», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» .
Τα στοιχεία ήταν στη βάση δεδομένων λεει η Ελλάδα
Στην αντεπίθεση προσπάθησε να βγει η Αθήνα. Με κοινή ανακοίνωσή , τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν πως τα στοιχεία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεαρού Αφγανού είχαν αναρτηθεί από το 2013 στην κοινή Ευρωπαϊκή Βάση δεδομένων, στην οποία έχουν πρόσβαση και οι Γερμανικές αρχές ασφαλείας.
Μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Στην υπόθεση πλέον εισέρχεται και η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να διευκρινίζει ότι ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας, εξαιρούσε πολλές περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών, τις αρπαγές, την εμπορία ανθρώπων, τον βιασμό, την αποπλάνηση και την ασέλγεια. Δηλαδή, όλα τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, από την άλλη, κάνει λόγο για κακές συγκυρίες που δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε μία πολιτική στο σύνολό της.
«Οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική»
Στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, δεν εκδόθηκε ένταλμα.
«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε πως ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ήταν στην κυβέρνηση, μεγάλος όγκος κρατουμένων θα είχε αποφυλακιστεί.
Συγκλονίζει η οικογένεια της Μαρίας
Η οικογένεια της 19χρονης Μαρίας Λαντενμπέργκερ επιθυμεί, τώρα, οι δωρεές στην μνήμη της Μαρίας, να δοθούν σε οργανώσεις που βοηθούν τις οικογένειες των προσφύγων και των μεταναστών. Ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας ζητά την ενίσχυση των προσφύγων αφού, όπως λέει, και η ίδια η Μαρία, εργαζόταν ως εθελόντρια σε αντίστοιχες οργανώσεις.
Ο δράστης, μέχρι τη στιγμή της σύλληψης του φιλοξενούνταν από ανάδοχη οικογένεια στην πόλη Φράιμπουργκ.
Η δίκη του 17χρονου Αφγανού αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο.