ΚΟΣΜΟΣ

Ολοταχώς προς Brexit η Βρετανία μετά τη σαρωτική νίκη Τζόνσον

Ολοταχώς προς Brexit η Βρετανία μετά τη σαρωτική νίκη Τζόνσον
AP Photo/Matt Dunham

Την επόμενη μέρα της μεγάλης νίκης των Συντηρητικών ατενίζουν πλέον οι Βρετανοί πολίτες. Μετά την ισχυρή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο Μπόρις Τζόνσον, το Brexit είναι μονόδρομος με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται αμέσως μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ότι αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή «εγκαίρως» και χωρίς αστερίσκους.

«Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του που τον επευφημούσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους ακόμη και έδρες προπύργια, οι Συντηρητικοί κατάφεραν συντριπτική νίκη κατά των Εργατικών με ποσοστό 45% έναντι 33% των αντιπάλων τους και πλειοψηφία 78 εδρών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην Ιστορία τους μετά την εκλογική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987.

1 copy copy


Για μεγαλειώδη νίκη που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε χριστουγεννιάτικο εφιάλτη κάνουν λόγο οι βρετανικές εφημερίδες.

«Κυβέρνησητου λαού»

Η αδιαμφησβήτητη νίκη Τζόνσον ανάγκασε τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο,Τζέρεμι Κόρμπιν, να ανακοινώσει ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον χρόνο της παραίτησής του.

Εξάλλου και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν νέο ηγέτη του κόμματος το 2020, αφού η Τζο Σουίνσον έχασε την έδρα της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

1


AP Photo/Frank Augstein

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε ενωτικός ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους των Εργατικών που υποστήριξαν για πρώτη φορά το Συντηρητικό κόμμα, ενώ δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας «κυβέρνησης του λαού» και θα φανεί αντάξιος της «ιερής εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπό του.

Συγχαρητήρια από τον Τραμπ, σκεπτικισμός από την Ευρώπη

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον ηγέτη των Συντηρητικών ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πλέον ανοικτό τον δρόμος για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ μετά το Brexit.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η αντίδραση της Γερμανίας. «Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά τη νίκη Τζόνσον, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός.

«Άσχημα νέα για την Ευρώπη», χαρακτήρισε τη νίκη Τζόνσον ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».

Για «βραχυπρόθεσμα θετικά» αποτελέσματα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις 31 Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ;Ένωση – αυτό είναι καλό σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, μια περίοδο που δεν θα είναι εύκολη».

Η έκβαση των βρετανικών εκλογών θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης της σημερινής δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Οι επόμενες ημερομηνίες - κλειδιά


17 Δεκεμβρίου: Νέα σύνοδος του κοινοβουλίου
Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου. Την ίδια ημέρα Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

1 copy


AP Photo/Thanassis Stavrakis

19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας
Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων. Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς πολλές επισημότητες.

31 Ιανουαρίου: Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.

1η Ιουλίου: Καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου
Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου
Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.