ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιχμηρό» κείμενο με τις ελληνικές θέσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

«Αιχμηρό» κείμενο με τις ελληνικές θέσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ
Getty Images/Ideal Images/ Mark Wilson

Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γα την Ελλάδα δεν αναμένεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των ήδη γνωστών κειμένων που έχουν διαρρεύσει από τις 26 Ιανουαρίου και αφορούν στην έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία -που εμπεριέχει την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους – και στην έκθεση για την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012.

Ωστόσο, αυτό που είναι άγνωστο και το οποίο θα γνωστοποιηθεί σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος (2 το μεσημέρι τοπική ώρα) είναι οι θέσεις των ελληνικών Αρχών για τις δύο εκθέσεις του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος θα καταθέσει και θα αναγνώσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού, πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο θα παρουσιάζονται από κοινού (ενιαία) οι απόψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο για την έκθεση του άρθρου 4 (Article IV Consultation) όσο και για την έκθεση αξιολόγησης του δανειακού προγράμματος του 2012 (Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το κείμενο αυτό θα είναι διατυπωμένο σε διπλωματική γλώσσα, ωστόσο θα αποτυπώνει με σαφήνεια τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς σε πολλές από τις απόψεις και εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επιμέρους ζητήματα σχετικά με την φορολογία και το ασφαλιστικό. Ακόμη, θα αποτυπώνει εμφανώς την αγωνία των ελληνικών αρχών για την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της αξιολόγησης και την επιστροφή στην ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν.

Οι ελληνικές θέσεις

Αρχικά για τις οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές οι ελληνικές αρχές στη δήλωση τους προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εστιάζουν στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ήδη από το 2016, στην άνετη υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το περυσινό έτος, στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στην μείωση της ανεργίας, αλλά και στη σταδιακή έξοδο από το αποπληθωριστικό περιβάλλον.

Για τη δημοσιονομική πολιτική θα αναφέρεται πως μετά την επιτυχία του 2016 οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως όλες τα συμπεφωνημένα δημοσιονομικά μέτρα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο αυτό αναμένεται να γίνεται αναφορά στην ανάγκη υιοθέτησης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ θα υπάρχει μια αναφορά και για το ζήτημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, για το οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί να επιτευχθεί με μείωση του αφορολογήτου. Σε σχέση με το χρέος οι ελληνικές αρχές θα υιοθετούν τη θέση του Ταμείου για τη μη βιωσιμότητα του.

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η δήλωση των ελληνικών Αρχών θα αναφέρεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου και στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα τα σχετικά σχόλια που θα αποτυπώνουν τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να αναφέρουν πως οι συστημικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και πως η συνολική στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, η δήλωση αναμένεται να εμπεριέχει αναφορές για την υπερβολική συγκέντρωση των Μνημονίων (σ.σ. στην κριτική για το πρόγραμμα του 2012) στους δημοσιονομικούς στόχους και για την μικρότερη έμφαση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα εστιάζει και στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και στις σχέσεις των θεσμών μεταξύ τους που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε καθυστερήσεις το πρόγραμμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ θα διαθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα που θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου «εν ευθέτω χρόνο». Στη βάση αυτή η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε τηλεδιάσκεψη που θα διοργανωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παράγοντες που είναι σε γνώση των διεργασιών του Ταμείου διατηρούν χαμηλά τις προσδοκίες για το εάν σήμερα θα υπάρξουν μηνύματα από τη ηγεσία του Ταμείου για το τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και ειδικότερα για το εάν θα διαφανεί πως το Ταμείο θα κάνει υποχωρήσεις στα «ζητήματα αρχών» που συστηματικά θέτει από τα μέσα του 2015 , ως προϋποθέσεις για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα.