ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ζητούν λύση για διοίκηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια

Eurogroup: Ζητούν λύση για διοίκηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια
Οι Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου 2015. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την έως τώρα δράση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, την πορεία της ισπανικής οικονομίας και την κατάσταση της Ευρωζώνης. Αναφερόμενοι στα όσα συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εντός της εβδομάδας, ώστε να μπουν οι βάσεις για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που αναδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ως η ουσιαστικότερη πτυχή του τρίτου προγράμματος The European Union

Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις και τα χαμόγελα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, με την ουσία να παραμένει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς στα εκκρεμή ζητήματα και δη στα κόκκινα δάνεια.

Μιλώντας πρώτος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) είπε ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική δουλειά», έκανε λόγο για «συνεργατική διαδικασία με πολύ καλά αποτελέσματα για όλους μας», η οποία εξελίσσεται με «ήπιο τρόπο».

Εκτίμησε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα κινηθεί χαμηλότερα από αυτό που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, τονίζοντας ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα μέτρα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς αυτήν την κατεύθυνση και ζήτησε οι εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων να λήξουν μέσα στην εβδομάδα, καθώς το Eurogroup έχει εξουσιοδοτήσει το EuroWorking Group να συνεδριάσει το αργότερο μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας για να κάνει απολογισμό της κατάστασης.

Εκτός από το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών, στις εκκρεμότητες που θα απελευθερώσουν τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες (πλέον των 2 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης), ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπεριέλαβε το ζήτημα της διοίκησης και λειτουργίας των τραπεζών -όπως ακριβώς το έθιξε μιλώντας στους δημοσιογράφους νωρίτερα κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση.

Με αυτά και με αυτά, ο Ολλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες. Απομένει να φανεί κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η τακτική της Αθήνας να επιδιώξει το πέρασμα των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Κάνοντας μια γενική αναφορά στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει παρά τα τεκταινόμενα σε διεθνές επίπεδο.

Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για την εξωτερική εκπροσώπηση της Ευρωζώνης και την αναβάθμιση της πολιτικής της διακυβέρνησης, χωρίς να πει κάτι περισσότερο. Η πολιτική ολοκλήρωση της ΟΝΕ απασχολεί εντόνως τους τελευταίους μήνες τις μεγαλύτερες οικονομίες των 19 και εξελίσσεται στο επόμενο μεγάλο πεδίο ενδοευρωπαϊκής σύγκρουσης.

Μοσκοβισί: Εξαιρετική συνεργασία, βρείτε τα για τους πλειστηριασμούς

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici) αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετική και στο ύψος των περιστάσεων, ακριβώς όπως στις υπόλοιπες χώρες που έχουν βρεθεί σε πρόγραμμα στήριξης».

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναγνώρισε τρεις διαστάσεις στο ελληνικό ζήτημα.

Πρώτον, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολύ σημαντικά ορόσημα που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Δεύτερον, εκτίμησε ότι υπάρχει ένα ανολοκλήρωτο 20% που, όμως, «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση».

Τρίτον, έκανε λόγο για σημεία επί των οποίων όλες οι πλευρές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Πατώντας στο τελευταίο, αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο «ακανθώδες» ζήτημα των «γνωστών ως κόκκινων δανείων», εξηγώντας ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί, «ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ρίξουν χρήματα στην αγορά».

Στο γενικότερο συμβιβαστικό κλίμα της ημέρας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και υποστήριξε οι «έντονες συζητήσεις» για τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να οδηγήσουν σε μία λύση που θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους, καθώς «στην ΕΕ δεν θέλουμε κάποιους να εκμεταλλεύονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής».

Καταλήγοντας, ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια αποτελεσματική και κοινώς αποδεκτή λύση».

Επαρκές και βιώσιμο το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης
ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling), αναφέρθηκε στο χαμηλό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως «το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών που είναι λιγότερες από 25 δισ. ευρώ», τονίζοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά καλό για την Ελλάδα, καθώς θα συνεχίσουμε να έχουμε βιώσιμη συνεργασία», μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός Ευρώπης.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις επενδυτικές στρατηγικές του Μηχανισμού για το 2016, οι οποίες όπως εξήγησε ευνοούνται από το πρόγραμμα στήριξης του ESM, σε μια τοποθέτηση που κράτησε ελάχιστα, αποτυπώνοντας τη γενικότερη αίσθηση από τις Βρυξέλλες, όπου χωρίς δράματα οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν από την Αθήνα να συμφωνήσει, πράττοντας τα δέοντα.

Η επίσημη γραμμή της ανάκαμψης

Το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν το μοναδικό στην επίσημη ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών της, αλλά και την γενικότερη κατάσταση της Ευρωζώνης σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνοχή ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για τα παραπάνω, στη συνέντευξη Τύπου μίλησε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφορικά με την οικονομία των 19 προέβλεψε ότι φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη της τάξης του 1,6%, 1,8% το 2016 και ακόμα υψηλότερα το 2017. Εκτίμησε ότι στην ανάκαμψη συμβάλλει το χαμηλότερο κόστος αγοράς και διάθεσης του πετρελαίου, το οποίο «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε», τόνισε όμως ότι όλοι θα πρέπει να επιμείνουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Ο Γάλλος επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ισπανική οικονομία. Σημειώνοντας ότι στη Μαδρίτη «κατάφεραν να άρουν ορισμένες κοινωνικές ανισότητες», υποστήριξε ότι η κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες βελτιώνεται, διέβλεψε σοβαρότατες ενδείξεις ανάκαμψης (1%) της ισπανικής οικονομίας, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα είδε πρόοδο «αναμφίβολη και σημαντική», αν και όχι όπως εκείνη στην περίοδο πριν από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, οι διατυπώσεις Μοσκοβισί είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτες στο εκλογικό επιτελείο του Palacio de La Moncloa.