ΚΟΣΜΟΣ

Τ. Ερντογάν: Αργά κατάλαβε η ΕΕ το ρόλο της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της κρίσης

Τ. Ερντογάν: Αργά κατάλαβε η ΕΕ το ρόλο της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της κρίσης
REUTERS/Francois Lenoir

Αργά αποδέχθηκε η Ευρώπη τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία κατηγορώντας την για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες, μιλώντας σε συνέδριο για την ισότητα των δυο φύλων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Διερωτήθηκε μάλιστα με νόημα: "Αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;".

Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα ότι η γειτνίαση της χώρας με τη Συρία ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

"Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα το αποδέχθηκαν. Στις συζητήσεις που είχα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα τα δέχθηκαν όλα αυτά", συμπλήρωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μέχρι τώρα η Τουρκία έχει ξοδέψει 8 δισεκ. δολάρια, ενώ η διεθνής κοινότητας της έχει δώσει 417 εκατομμύρια δολάρια.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στο Μπόντρουμ τον προηγούμενο μήνα.

Την Κυριακή η Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Αυτό προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ