ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Τιμώ τον Νίκο Ανδρουλάκη

Δούκας: Θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Τιμώ τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Τιμώ τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τον στήριξα και με στήριξε», δήλωσε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας

Μιλώντας για τις εσωκομματικές εκλογές τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία διασφαλισμένη από την Φώφη Γεννηματά» ενώ όπως είπε θα δώσει «τα πάντα για να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κ. Δούκας στην ΕΡΤ.

«Απόστημα» που πρέπει να σπάσει η εγκληματικότητα

Με αφορμή τη συζήτηση για την εγκληματικότητα στο Δήμο Αθηναίων ο κ. Δούκας τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία «παλεύουμε για την εγκληματική οργάνωση με τους εκβιασμούς στα μαγαζιά». Όπως είπε ο εντοπισμός επίορκων υπαλλήλων σε τρεις διαφορετικές υπηρεσίες δείχνει «τα πλοκάμια της διαφθοράς και της διαπλοκής».

«Πρέπει να δούμε την οργάνωσή μας συνολικά. Να υπάρχουν κανονιστικά πλαίσια, πολύ αυστηρά πρόστιμα. Η ψηφιοποίηση να μην είναι για την ψηφιοποίηση, αλλά να υπάρχουν διαδικασίες» σημείωσε. Και όπως τόνισε «θα υπάρχει μηδενική ανοχή απ’ όπου και αν προέρχεται».

Ερωτηθείς για το κύκλωμα εκβιασμώνπου αποκαλύφθηκε στο Δήμο Αθηναίων ο κ. Δούκας θέλησε να πει ότι «το απόστημα θα σπάσει». Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να μείνει στάμπα στους δημοτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. «Είναι πάρα πολλοί που κάνουνε σπουδαία δουλειά. Αγωνίζονται με πολύ λίγα χρήματα σε υποστελεχωμένες διευθύνσεις… Αυτοί, όμως, οι οποίοι παρανομούν θα πληρώσουν, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος».

Έχει «αφυδατωθεί» ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης

Απαντώντας στο εάν θα είναι part time πρόεδρος και part time δήμαρχος σε περίπτωση νίκης του τις εσωκομματικές εκλογές απάντησε: «Θα είμαι ένας δήμαρχος που, όπως το κάνω και μέχρι τώρα, υλοποιεί το πρόγραμμά του μέχρι κεραίας. Και ταυτόχρονα αν επιλέξουν οι πολίτες και με στηρίξουν, θα έχω και μια άλλη ιδιότητα που είναι του Προέδρου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο» καθώς «ενδυναμώνει το θεσμό» που όπως είπε «έχει αφυδατωθεί». Θέλοντας να εξηγήσει τις εννοεί με αυτόν τον όρο ο δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Δεν μπορώ να ανοίξω έναν δρόμο, τη Βασιλίσσης Όλγας. Παλεύω τρεις μήνες τώρα και άλλους τρεις στη μετάβαση και περιμένουμε τους αρχαιολόγους». Όπως είπε «αυτό είναι και ένα θέμα αρμοδιοτήτων και πόρων και δυνατοτήτων. Άρα, οι διεκδικήσεις για να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δήμος της Αθήνας περισσότερο αυτόνομος και ανεξάρτητος είναι πολύ σημαντικές».

Θέλοντας να απαντήσει αν θα καταφέρει, περίπτωση εκλογής, να φέρει εις πέρας τις δύο αυτές ιδιότητες ο κ. Δούκας είπε ότι δεν είναι υπέρ του “ανδρός αρχή” αλλά υπέρ των ομάδων: «Πιστεύω πάρα πολύ στον άνθρωπο και στην ομάδα και τις δυνατότητές του γι’ αυτό και στοΔήμο της Αθήναςέχω 26 δημοτικούς συμβούλους που για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν όλοι ρόλο, λόγο και χαρτοφυλάκιο και παρεμβάσεις σε κρίσιμα πόστα».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, σε περίπτωση νίκης του «το ΠΑΣΟΚ θα είναι περισσότερο συμμετοχικό, συλλογικό. Θα συνδιαμορφώνουμε και θα υπάρχουν στελέχη που είναι πάρα πολύ δυνατά και αξιόλογα, βουλευτές που θα έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη. Οι ομάδες κάνουν τη διαφορά».

Η σοσιαλδημοκρατία συμβιβάστηκε με τις αγορές

Αναφορικά με τους άλλους διεκδικητές της αρχηγίας και ειδικότερα την Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι έχει μεγάλες διαφορές αν και όλοι μιλάνε για σοσιαλδημοκρατία. «Νομίζω ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει μπροστά της πολλά προβλήματα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβιβάστηκε με τις αγορές, με πολύ μεγάλες διαδικασίες που δεν ελέγξαμε την κερδοσκοπία και τα υπερκέρδη και χτύπησε το κεφάλι της στον τοίχο. Γι’ αυτό η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αλλάξει και να καταλάβει ότι το κεντρικό είναι ο άνθρωπος και όχι οι αγορές και να προχωρήσει σε σημαντικές ρήξεις, συγκρούσεις και τομές», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υψηλό ενεργειακό κόστος που ταλανίζει τα νοικοκυριά κάνοντας αναφορά σε υπερκέρδη των παρόχων λέγοντας ότι «πρέπει να σπάσουμε τα καρτέλ της ενέργειας». Αναφέρθηκε επίσης και στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που όπως είπε ότι έχει άλλο ρόλο και όχι κερδοσκοπικό: «Ο ρόλος της ΔΕΗ είναι να επιτελεί το δημόσιο χαρακτήρα της», σημείωσε λέγοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Στόχος να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ο κ. Δούκας είπε χαρακτηριστικά: «Το κόμμα έχει αυτόνομη πορεία, διασφαλισμένη από τη Φώφη Γεννηματά» προσθέτοντας ότι «θα αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης που θα κυβερνήσει τον τόπο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος».

Μιλώντας τέλος για τον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Τιμώ το Νίκο Ανδρουλάκη, τον στήριξα και με στήριξε και έκανε ένα σημαντικό αγώνα. Νομίζω όμως το έχω πει κι άλλες φορές ότι υπήρχε ένας κύκλος επιβίωσης του χώρου. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τα μνημόνια και πήραμε πολύ μεγάλη ευθύνη όλοι οι αρχηγοί, Βενιζέλος Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης. Τώρα πρέπει να κλείσουμε αυτό τον κύκλο επιβίωσης και να πάμε στον κύκλο της υπέρβασης».

Καταλήγοντας ο κ. Δούκας χαρακτήρισε τις εκλογές τις 6 Οκτωβρίου ως «μια κρίσιμη διαδικασία που είναι εθνικών διαστάσεων. Δεν είναι απλά μια κάλπη ΠΑΣΟΚ. Είναι μια κάλπη που μπορεί να ανασυνθέσει με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή συνολικά τη Δημοκρατική Παράταξη.

Σε αυτή λοιπόν την κάλπη καλούμε όλους τους προοδευτικούς, όλους τους δημοκράτες πολίτες αξιακά, που πιστεύουν στις ρήξεις και στις τομές με εδραιωμένα συμφέροντα και κατεστημένα, να μπουν στη διαδικασία και να μας στηρίξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ