Μιανμάρ: Η Μαλάλα ζητά από την ηγέτιδα της χώρας μέτρα προστασίας για τους μειονοτικούς Ροχίνγκια
Να καταδικάσει την «φρικτή» αντιμετώπιση των μουσουλμάνων Ροχίνγκια ζήτησε η Μαλάλα Γιουσαφζάι από την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, που επίσης έχει βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος περιμένει να μιλήσει».
Σχεδόν 90.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν στις 25 Αυγούστου, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σου Κι, η οποία δέχεται επικρίσεις από τη Δύση ότι δεν αντιδρά στις διώξεις που υπόκειται η μειονότητα αυτή.
«Τα τελευταία χρόνια έχω καταδικάσει επανειλημμένα αυτή την τραγική και φρικτή αντιμετώπιση», ανέφερε η Μαλάλα στο Twitter. «Εξακολουθώ να περιμένω από την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι να κάνει το ίδιο».
«Ο κόσμος περιμένει και οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια περιμένουν», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι πρόκειται να συναντηθεί με τη Σου Κι σήμερα για να συζητήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ροχίνγκια, καθώς διαδηλωτές στη χώρα του καλούν την κυβέρνηση να κρατήσει πιο σκληρή στάση.
Δεκάδες Ινδονήσιοι πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Μιανμάρ στη Τζακάρτα ζητώντας τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας τους με τη Μιανμάρ.
Οι διαδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από ανάλογες κινητοποιήσεις στη Μαλαισία, αλλά και την καταδίκη από άλλους ηγέτες, όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της βίας κατά των Ροχίνγκια, την οποία χαρακτήρισε γενοκτονία.