ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί σε δύο επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Πέντε νεκροί σε δύο επιθέσεις Παλαιστινίων στο Ισραήλ
Νεαρός Παλαιστίνιος διαδηλωτής σε επεισόδια λίγες ημέρες νωρίτερα Anna Ferensowicz/Pacific Press/LightRocket via Getty Images/Ideal Images

Παλαιστίνιος μαχαίρωσε δύο άτομα σε γραφείο στο Τελ Αβίβ, ενώ άλλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε άλλους τρεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Και οι πέντε άνθρωποι είναι νεκροί Τα περιστατικά συνέβησαν την Πέμπτη, όπως είπαν αστυνομία και στρατός του Ισραήλ. 

Ξεκινώντας από την πιό πρόσφατη επίθεση κοντά στο οικιστικό τετράγωνο Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη. Παλαιστίνιος οδηγούσε στο βοηθητικό τμήμα του κυρίως δρόμου. Τότε έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τους οδηγούς των αυτοκινήτων που πήγαιναν αργά λόγω της κίνησης.

Από αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί, είπε διοικητής της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόσενφελντ είπε πως ο Παλαιστίνιος οδηγός συνελήφθη όταν συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο, ενώ πρόσθεσε πως σκοτώθηκαν ένας Αμερικανός, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός. Σύμφωνα με ιατρική πηγή, στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα.

Ο Αμερικανός ονομάζονταν Έζρα Σουόρτς, 18, φοιτητής στο Ισραήλ, σύμφωνα με αναρτηση στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή και κατάγονταν από την πόλη Σάρον της Μασαχουσέτης.

Επίσης, σε επίθεση στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, Παλαιστίνιος επιτέθηκε σε πολίτες οι οποίοι προσεύχονταν σε ένα μαγαζί που πουλά αντικείμενα της εβραϊκής θρησκείας μέσα στο κτίριο γραφείων. Πριν συλληφθεί, εκτός από τους δύο που μαχαίρωσε τραυμάτισε και έναν τρίτο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Τα δύο τελευταία επεισόδια αυξάνουν τον αριθμό των Ισραηλινών αλλά και άλλων που έχουν πεθάνει βίαια τις τελευταίες επτά εβδομάδες σε 18,ενώ ο αντίστοιχος των Παλαιστινίων είναι 80.

Υπάρχει νέα έξαρση της βίας μετά τις δηλώσεις των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αλλάξει το θρησκευτικό καθεστώς σε μια ιερή τοποθεσία της Ιερουσαλήμ που οι μουσουλμάνοι ονομάζουν "Ευγενές Όρος" (Χαράμ αλ Σαρίφ), όπου βρίσκεται και το τέμενος Αλ Ακσά, και οι ισραηλινοί "'Ορος του Ναού".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ