ΚΟΣΜΟΣ

Απειλούν τον Λευκό Οίκο με νέο βίντεο

Απειλούν τον Λευκό Οίκο με νέο βίντεο

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δημοσιοποίησε νέο βίντεο, απειλώντας με επιθέσεις καμικάζι τον Λευκό Οίκο αλλά και με νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις τη Γαλλία.

Το βίντεο έχει διάρκεια έξι λεπτών και ανέβηκε στο διαδίκτυο από τζιχαντιστές του Ιράκ οι οποίοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE Intelligence που επικεντρώνει σε θέματα τρομοκρατίας, επικροτούν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι που έγιναν στις 13 Νοεμβρίου.

Το βίντεο ξεκινά με εικόνες από τις επιθέσεις στο Παρίσι και στη συνέχεια δείχνει δύο τζιχαντιστές να απευθύνονται στην κάμερα. Με τίτλο "Το Παρίσι πριν τη Ρώμη", δείχνει έναν τζιχαντιστή του ΙΚ να απειλεί ότι θα χτυπήσει τα γαλλικά μνημεία και τον Λευκό Οίκο. "Θα τον ανατινάξουμε, όπως ανατινάξαμε και τα είδωλα σε αυτή την καλή χώρα," λέει ο πρώτος.

Ο δεύτερος απειλεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. "Θα τους ψήσουμε στη σχάρα [...] με ζώνες [αυτοκτονίας] και παγιδευμένα αυτοκίνητα".

Πρόκειται για την τελευταία απειλή κατά των ΗΠΑ, μετά το βίντεο που δημοσίευσε το Ισλαμικό Κράτος την Πέμπτη με το οποίο απειλούσε με βομβιστική ενέργεια τη Νέα Υόρκη.

Και τα δύο βίντεο, πάντως, εξετάζονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, στο CNN, γίνεται προσπάθεια ελέγχου της "αξιοπιστίας των απειλών". Πρόσθεσε όμως ότι: "στην κυβέρνηση των παίρνουμε αυτές τις απειλές πολύ σοβαρά."

Ο Τζέιμς Κόμι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI), είπε χθες ότι δεν ήταν ενήμερος ότι υπάρχει βάσιμη απειλή επίθεσης "σαν αυτή του Παρισίου" στις ΗΠΑ